Radiozenders op het internet
Bent u wat uitgekeken op onze Vlaamse radiozenders? Of wilt u alvast weten wat er in uw vakantiebestemming zoal te horen valt? Leg uw oor dan eens te luisteren op het internet.
Reacties: e-trends@trends.be
Radio luisteren via het internet is bijzonder populair. De tech- nologie die het mogelijk maakt (streaming audio), bestaat al ettelijke jaren, maar gebruikers moesten het lange tijd stellen met slechte geluidskwaliteit. De trage inbelverbindingen zorgden ervoor dat presentatoren en zangers steevast klonken alsof ze met een fikse verkoudheid vanop de bodem van de oceaan uitzonden. Snellere breedbandverbindingen brachten soelaas.
Ook over de keuze mag u al lang niet meer klagen. De meeste grote landen en zelfs enkele exotische ministaatjes zijn vandaag met een internetzender vertegenwoordigd. Zo luistert u probleemloos naar Radio 94.7 uit Costa-Rica, QFM uit Zambia of Monster Radio uit de Filippijnen. Ook Europese en Noord-Amerikaanse stations zijn te beluisteren, zelfs kleine regionale zenders zoals het Zwitserse Radio BEO of lokale nieuwszenders uit de VS.
Welke software hebt u nodig?
Om radiozenders via het net te kunnen beluisteren, hebt u een mediaplayer nodig. Of beter gezegd: u hebt er ten minste twee nodig, want spijtig genoeg gebruikt niet elk station dezelfde standaard. Naast de bekende Windows Media Player (WMP), die bij veel pc’s bijgeleverd wordt, kunt u best ook RealPlayer (www.real.com) installeren. RealPlayer lag destijds aan de basis van streaming audio-experimenten op het net en is ondertussen flink uitgebouwd. Kwatongen durven beweren dat zenders die via dit systeem uitzenden, nogal eens durven uitvallen, maar in de praktijk valt dat goed mee. Verbindingen via RealPlayer zijn grotendeels stabiel, zodat u geen noot of woord zult moeten missen. Erg leuk is de mogelijkheid om terug te spoelen. De software houdt het laatste uur van de beluisterde uitzending bij, waardoor u makkelijk enkele seconden of minuten kunt terugspringen.
Zoiets is met WMP nog niet mogelijk. WMP is wel soepeler, zeker in een bedrijfsomgeving laat RealPlayer zich nogal eens tegenhouden door firewalls en andere veiligheidsmechanismen, terwijl WMP zowat overal werkt. Alleen bij grote stations hebt u de keuze met welke mediaplayer u luistert, meestal dicteert de zender welke software gebruikt dient te worden.
Naast deze twee klassiekers is er ook nog Quicktime van Apple (www.quicktime.com), zowel op pc als op Macintosh. Ook van WMP en RealPlayer bestaan er Macintosh-versies. Sommige zenders maken dan weer gebruik van de bekende mp3-technologie om hun uitzendingen op het internet te zetten, waardoor u in principe van eender welke mediaplayer gebruik kunt maken.
Interessant om uw configuratie te testen, is de website van de Britse zender Virgin Radio (http://www.virginradio.co.uk/thestation/listen/streams. html), die zijn signaal in zowat alle mogelijke formaten aanbiedt.
Hoe komt u de omroepen op het spoor?
Welke software u ook gebruikt, het is uiteindelijk de bitrate die bepaalt hoe helder het geluid is. Hoe meer, hoe beter is de simpele regel: vanaf een bitrate van 32 kilobit per seconde (kbps) wordt het geluid erg genietbaar.
Gek genoeg blijft het vaak moeilijk om on-line-uitzendingen op het spoor te komen. De enige website die probeert een volledig overzicht per land aan te bieden, is het Franse Com FM (www.comfm.com). De site lijkt compleet, maar is verre van gebruiksvriendelijk, overladen met reclame en soms ronduit verwarrend.
Raphael Cockx
De meeste grote landen en zelfs enkele exotische ministaatjes hebben al een internetzender.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier