Quo vadis?
De aandelenmarkten worden gekenmerkt door grote schommelingen. Het einde van de competitie nadert.
Met meer dan 23.000 deelnemers is ook deze editie van de Beleggerscompetitie, het jaarlijkse initiatief van Keytrade Bank en Cash, uitgegroeid tot een eclatant succes. De huidige aflevering vergt echter het uiterste van de deelnemers. Spelers met een buy and holdstrategie (kopen en houden) hebben geen kans op succes, want de beurzen zijn bijzonder volatiel en switchen tussen kopen en verkopen, is de meest renderende optie. Soms zijn de schommelingen zo groot dat men moet anticiperen om de boot niet te missen. De resterende dagen van de Beleggerscompetitie beloven bijzonder spannend te worden, want het blijft onmogelijk te voorspellen welke richting de beurzen zullen uitgaan. Weliswaar stak het reddingspakket van 750 miljard euro dat de landen van de eurozone goedkeurden, de beleggers een hart onder de riem, maar sceptici zullen beweren dat daarmee niet alles is opgelost. Hun argumenten daarvoor zijn onder andere dat de Chinese beurzen de voorbije weken een opdoffer van formaat kregen – ook al wordt dat nieuws in de westerse pers niet breed uitgesmeerd – en dat de euro na de eerste versteviging ten opzichte van de Amerikaanse dollar terug naar af moest.
Wat te doen?
De leiders in de competitie moeten de bovenstaande en andere vragen beantwoorden en beslissen of ze hun strategie al dan niet willen bijstellen. De logische keuze voor wie à la baisse wil gaan, bestaat erin om trackers bear of short te kopen. Goed om weten, is dat er ook een aantal trackers short bestaat met een hef-boom, xbear genaamd. Een baisse van 1 % wordt bij die producten vertaald in een stijging van de waarde van de tracker met 2 %. Ook het omgekeerde geldt uiteraard. Wie mikt op een stijging, kan dan weer opteren voor beweeglijke aandelen, genre financiële waarden of grondstoffenaandelen. Het alternatief bestaat erin om trackers long met een hefboom te kopen.
Spreid uw beleggingen in de tijd
Het is geen goed idee om al uw beleggingen op hetzelfde ogenblik te doen. In theorie moet u kopen wanneer de beurzen laag staan en verkopen wanneer de aandelen op een top staan, maar in de praktijk is het weinig beleggers gegeven om dat te voorspellen. Daarom verdient het aanbeveling om beleggingen in de tijd te spreiden. Wie regelmatig belegt, zal zich – omdat aandelen een belegging op lange termijn zijn – geen buil vallen. Ook voor de obligatiebelegger verdient het aanbeveling om obligaties te kopen met een verschillende vervaldag (bijvoorbeeld de maanden januari, april, juli en oktober). Dan hebt u inkomsten over verschillende maanden. Voorts is het een prima idee om obligaties met verschillende looptijden te kopen.
Door etienne langerwerf
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier