Quares waagt zich op Nederlands vastgoedterrein
De Belgische vastgoedspeler Quares lijft de Nederlandse fondsenbouwer FRC in. Quares heeft nog meer ambitieuze plannen bij onze noorderburen. y
Quares is vastgoedbeheer, beleggingen en makelaardij (residentieel vastgoed). Het bedrijf werd opgericht in 2006 door vier ervaren vastgoedrotten: Anneleen Desmyter (ex-Eurinpro), Herman Du Bois (ex-APM, ex-Atisreal), Freddy Hoorens (ex- Industriebouw Verelst en ex-SPM) en Gert Cowé (ex-Group GL en ex-Intervest). Die laatste trok vorig jaar weer naar Group GL.
De Nederlander Brad Jongen is sinds kort de vierde partner. Daarvoor was hij bestuurder en aandeelhouder van het Maastrichtse FRC, een specialist in het oprichten en beheren van niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Eind oktober nam Quares FRC over. Eerder opende Quares al een vestiging in Amsterdam.
Wat zijn precies de plannen en ambities in Nederland?
HOORENS. “Onze aanwezigheid op de Nederlandse markt is niet nieuw. In onze beheeractiviteiten werken we voor investeerders die over de grenzen heen opereren. Die wensen ook een beroep op ons te doen voor hun activiteiten in Nederland. Een van onze troeven is dat we sterk on the field werken. We hebben nu twee kantoren in Nederland en onze ambitie is dan ook om, net zoals in België, de marktleider te worden in het beheer van logistiek vastgoed. We hebben in België een marktaandeel van meer dan 40 procent. De meeste beheerders richten zich vooral op de kantoormarkt; logistiek doen ze er bij. Maar een logistieke speler verwacht een andere service dan een kantoorgebruiker. Je moet dag en nacht, zeven dagen op zeven paraat staan.
“Ook in onze afdeling beleggingen was er al een affiniteit met Nederland. Ongeveer de helft van de middelen van ons niet-beursgenoteerd winkelvastgoedfonds Quares Retail Fund Nederlands bestaat uit Nederlands kapitaal. Hoe dat komt? Omdat Nederlanders, onder meer via hun maatschappen, veel meer ervaring hebben met dit soort vastgoedbeleggingen. Een fonds oprichten met Nederlands vastgoed behoort tot de mogelijkheden. Via de overname van FRC hebben we ook de mensen in huis die de Nederlandse markt kennen.
“Voor het residentieel vastgoed, onze derde activiteit, zijn er geen concrete plannen in Nederland.”
De Nederlandse vastgoedmarkt is veel professioneler dan de Belgische.
DU BOIS. “Dat heeft natuurlijk ook voordelen. Iedereen kent er de spelregels. In België is men veel minder vertrouwd met dit soort beleggingsproducten. En dus moet je de mensen veel meer overtuigen.”
JONGEN. “In de hoogdagen waren er in Nederland 125 aanbieders van allerhande vastgoedproducten; vandaag kan je ze op twee handen tellen. Er is dus ruimte voor Quares.”
Sinds de opstart van Quares in 2006 zijn de marktomstandigheden drastisch gewijzigd. Voelt Quares de crisis?
DESMYTER. “Vooral in positieve zin. We krijgen mooie projecten en opdrachten aangeboden, precies dankzij ons profiel van nichespeler. In drie jaar is de omzet gestegen van 807.000 euro naar 2,8 miljoen. We hebben nu een team van 34 mensen, tegenover 14 in het eerste jaar.”
Op beleggingsvlak blijft u met een nieuwe kapitaalverhoging inzetten op winkelvastgoed. Is retail het vastgoed van de toekomst?
DESMYTER. “Het aanbod aan nieuwe winkelruimte is in ons land altijd beknot geweest. Aan de vraagzijde zie je dat er veel nieuwe ketens naar België zijn gekomen. En ze blijven komen. Een investering in betaalbaar winkelvastgoed, op goede locaties, met kwaliteitshuurders biedt ook zekerheid.
“Logistiek is ook een interessant segment, want het ondersteunt de consumptiemaatschappij waarin we leven. En in het residentieel vastgoed is er veel potentieel in de zorgsector.”
DU BOIS. “Dat is een segment dat we al een hele tijd bestuderen voor een gefocust fonds. De kunst is om de verwachtingen van de beleggers te verzoenen met die van de zorgsector. Als we erin stappen, willen we het goed doen. Dus niet een huurcontract voor 27 jaar ondertekenen en er dan niet meer naar omkijken. Dat model is volgens mij op termijn niet houdbaar.”
Door Laurenz Verledens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier