Proximus trekt verwachtingen opnieuw op en maakt verkoop van datacenters bekend

Proximus-CEO Guillaume Boutin. © BELGA PHOTO JAMES ARTHUR GEKIERE

Het telecombedrijf Proximus verhoogt de jaarprognoses voor de tweede keer dit jaar, na een derde kwartaal met “met sterke operationele en financiële resultaten op de thuismarkten”. Dat heeft Proximus vrijdag aangekondigd. Ook maakte het bekend dat het zijn datacenteractiviteiten voor 128 miljoen euro aan de Belgische speler Datacenter United.

De kwartaalomzet van de volledige groep kwam uit op 1,64 miljard euro, 7,3 procent meer dan in het derde kwartaal van vorig jaar. De onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda) nam met bijna 5 procent toe tot 480 miljoen euro en de nettowinst kende meer dan een verdubbeling tot 185 miljoen euro. 

Proximus verwacht nu 2024 af te sluiten met een groei van zowel omzet als ebitda op de thuismarkten tot 3 procent (in juli was dat nog 2,5 procent), en ook de ebitda voor de volledige groep (pro forma) zou tot 3 procent toenemen.

De verkoop van datacenters, die het bedrijf voorbeurs aankondigde, maakt deel uit van de plannen van Proximus om voor 500 miljoen euro activa te verkopen tegen 2027. De transactie zal vermoedelijk in het eerste kwartaal van 2025 afgerond kunnen worden.

Verkoop datacenters

Het gaat met name om datacenterinfrastructuur in Evere, Mechelen en Machelen, inclusief het vastgoed in Evere en Mechelen dat eigendom is van Proximus. De centra leveren een totale capaciteit van ongeveer 11 megawatt voor zowel interne IT-toepassingen van Proximus als housing- en hostingdiensten voor bedrijfsklanten, zegt het telecombedrijf. Ook de medewerkers en onderaannemers die actief zijn in de datacenters, zullen overgedragen worden naar de nieuwe entiteit van Datacenter United.

“Door samen te werken met Datacenter United zorgen we ervoor dat Proximus en onze klanten kunnen blijven rekenen op toonaangevende infrastructuur, terwijl wij ons toeleggen op de levering van uitstekende IT-integratiediensten”, zegt Proximus-topman Guillaume Boutin in een persbericht.

Datacenter United is sinds 2020 voor 75 procent in handen van de Antwerpse beursgenoteerde infrastructuurinvesteerder TINC. Dat belang zal echter naar 50 procent zakken, de andere helft komt in handen van een andere infrastructuurinvesteerder, Cordiant, zo kondigde TINC vrijdag aan.  

TINC-topman Manu Vandenbulcke noemt de deal met Proximus een “belangrijke mijlpaal”, die Datacenter United klaarmaakt voor “een sterk groeiverhaal”. “Met deze strategische overname verwerft DCU een aanzienlijk marktaandeel in Brussel en Vlaanderen”, klinkt het. DCU zal na de transactie dertien datacenters uitbaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content