Promotionele termijnrekening ING was een schot in de roos

Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De hoogrentende termijnrekening die ING in september lanceerde in de strijd om de vrijkomende staatsbonmiljarden was een groot succes. Er vloeide 5,5 miljard euro naartoe, terwijl de bank een jaar eerder 2,6 miljard had zien wegvloeien naar de fiscaalvriendelijke staatsbon.

ING dropte begin september een bommetje in de strijd om de meer dan 22 miljard euro die vrijkwam uit de aflopende fiscaalvriendelijke staatsbon die de Belgische overheid een jaar eerder had gelanceerd. De bank lanceerde een promotionele termijnrekening op zes en twaalf maanden die 3,80 procent brutorente op jaarbasis bood. Wie zich preregistreerde kon zelfs genieten van 4 procent rente. De commerciële actie van ING noopte een aantal andere banken, zoals KBC en Belfius, om de voorwaarden van ING te volgen.

Uit de resultaten over het derde kwartaal die de Nederlandse moedergroep ING vandaag publiceerde, blijkt dat die termijnrekening een schot in de roos was. Er stroomde in die periode 5,5 miljard euro naar termijnrekeningen van ING België. Het gros daarvan waren verse middelen die op de promotionele termijnrekening terecht kwamen (de hoge rente was enkel geldig voor geld dat nog niet op een rekening van ING België stond). De instroom van 5,5 miljard euro is meer dan het dubbele van de 2,6 miljard euro die ING een jaar eerder zag wegvloeien naar de fiscaalvriendelijke staatsbon.

‘Past perfect in de groeistrategie’

“We zijn heel blij met de behaalde resultaten”, zegt Daphne Poets, pr-officer van ING België. “Dit past perfect in onze groeistrategie. ING zet vol in op groei, zowel van middelen als van klanten. Het vrijkomen van de staatsbonmiljarden was een belangrijk moment en we hebben die kans met beide handen gegrepen.”

Het succes van de termijnrekening zorgt ervoor dat ING België over het derde kwartaal kan pronken met een netto depositoaangroei van 2,4 miljard euro. Een jaar eerder was er nog een netto afname van de depositobasis van de bank ten belope van 2,3 miljard euro. Eind september 2024 stonden er bij ING België 95,7 miljard euro aan klantendeposito’s uit.

Keerzijde van de medaille: dalende rente-inkomsten

De keerzijde van de medaille is dat de promotionele acties, in combinatie met de dalende beleidsrente, de bank geld kosten. De retailactiviteiten van ING België waren in het derde kwartaal van dit jaar goed voor 478 miljoen euro netto rente-inkomsten. Dat is een daling met 12 procent in vergelijking met het derde kwartaal van 2023, en van 9,5 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar.

De totale inkomsten liggen wel hoger, dankzij de stijgende fee-inkomsten en een belangrijke eenmalige opbrengst uit de verkoop van een deel van de activiteiten van Isabel. Mede door een daling van de operationele kosten realiseerde de Belgische retailbank van ING 296 miljoen euro winst in het derde kwartaal van dit jaar, tegenover 208 miljoen euro een jaar eerder.

BNP Paribas Fortis recupereert niet het volledig bedrag

BNP Paribas Fortis daarentegen slaagde er niet in de volledige 6,9 miljard euro te recupereren die de bank in september 2023 had zien wegvloeien naar de fiscaalvriendelijke staatsbon. De grootste bank van het land spreekt niettemin van een succes. Klanten herinvesteerden 5,6 miljard euro van de vrijgekomen staatsbon-miljarden in producten van de bank.

BNP Paribas Fortis bood, in tegenstelling tot de andere drie grootbanken, geen stuntrentes op zijn termijnrekeningen. De bank zette vooral in op kasbons en obligaties. Klanten investeerden voor 1,7 miljard euro in deze producten. 3,9 miljard vloeide terug naar de bank onder de vorm van deposito’s.

In zijn kwartaalrapportering zegt de Franse moederbank BNP Paribas dat de gemiddelde uitstaande klantendeposito’s in het derde kwartaal met 1,5 procent daalden, maar dat ze tegen eind september met 3,2 procent gestegen waren. Ook bij de Belgische retailactiviteiten van BNP Paribas staan de rente-inkomsten onder druk. Ze daalden in het derde kwartaal met 11,3 procent. De bank verwijst hiervoor vooral naar de sterk concurrentiële marktomgeving die drukt op de marges voor kredieten en deposito’s. Ook de fee-inkomsten gaan naar beneden, ironisch genoeg omdat de commissies op de plaatsing van de staatsbon wegvielen.

Niettemin zag BNP Paribas Fortis de bruto kwartaalwinst van zijn retailactiviteiten stijgen tot 421 miljoen euro. Hiervoor is, net als bij ING België, de opbrengst van 76 miljoen euro uit de verkoop van een deel van de activiteiten van Isabel verantwoordelijk. Isabel, een joint venture van de vier grootbanken in België, verkocht eerder dit jaar haar boekhoudactiviteiten aan de Nederlandse groep Wolters Kluwer voor 325 miljoen euro.

Lees ook:

Isabel wil een dataspeler worden: grootste fintech van België slaat een nieuwe weg in

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content