PROEFNOTITIES
Een panel van niet-professionele proevers testte voor ons de schuimwijnen uit diverse landen : Lieve Kauwenberghe (LK), Daniël Thielemans (DT), Stephane Van den Berghe (SV), Simone Wellekens (SW), Christiane Schellinck (CS), Harry De Schepper (HD), Luc Lefèvre (LL), Liliane Priem (LP).
LUXEMBURG
Bernard Massard brut. 245 fr. GB. LK : “Een eenvoudige correcte schuimwijn met een frisse zure smaak. Ideaal voor grote recepties en als aperitief.”
ITALIE
Pinot di Pinot Gancia, vino spumante. 349 fr. Epicure, Brussel. DT : “Elegante frisheid met een speels zuur-zoet tintje, goede smaakharmonie, om zo te drinken.”
Oltropo Pavese DOC, Quercelo Azienda Doria (100 % Pinot nero). 436 fr. Selezione Vini Italiani, Hasselt. SV : “Aangenaam fruitige geur met elementen van aardbei, smaakvol en zelfs krachtig, ideaal bij visgerechten in saus, maar kan ook bij het dessert.”
Zaccagnini brut, Riserva, Metodo tradizionale (70 % Verdicchio, 20 % Pinot nero, 10 % Chardonnay). 435 fr. Selezione Vini Italiani, Hasselt. CS : “Typerende aroma’s van goed belegen schuimwijn, met edele tonen van broodkruim en gist, krachtige smaak evenwel verfijnd. Een feestelijk aperitief voor grote gelegenheden.”
Murgo, spumante brut, Scamancca del Murgo (Sicilië). 395fr. Selezione Vini Italiani, Hasselt. HD : “Ietwat gesloten in aanzet, maar waaiert daarna mooi open met elementen van goed fruit. Lichtvoetige smaak, bijna kantachtig, zoiets als een verfijnde blanc de blancs, met een veredeld bittertje in de finale. Uitstekend als aperitief en eventueel bij verfijnde koude visgerechten.”
Ca’del Bosco, Franciacorta, brut 1992 (40 % Chardonnay, 40 % Pinot bianco, 20 % Pinot nero). 760 f. Selezione Vini Italiani. LL : “Schitterend gevarieerde en complexe geur met florale tonen. Goed uitgebalanceerde krachtige smaak die lang bijblijft. Men zou zich kunnen vergissen…”
AUSTRALIE
Australian Sparkling, Carrington Orlando, blush. 249 fr. GB. LP : “Fraai licht roze kleur, intense geur van exotische fruit, redelijk krachtige soepele smaak door fris zuur ondersteund. Kan gastronomisch heel wat aan.”
ZUID-AFRIKA
Nederburg, Premier cuvée brut. 425 fr. Epicure. SW : “Aangename ietwat geparfumeerde fruitige geur met elementen van drop. Elegante smaak met inhoud. Een eerder lichtvoetig sprankelende schuimwijn, een veredelde terraswijn.”
SPANJE
Loxarel Cava brut plata Can Mayol. 307 fr. De Spaanse Haciënda, Vilvoorde. CS : “Fruitige geuraanzet met elementen van appel en kruisbes, frisse smaak met inhoud en een licht bittertje in finale. Een goede aperowijn die de eetlust zeker zal aanscherpen.”
Cordoniu, Cuvée Raventos, Cava brut. 295 fr. Delhaize. LP : “Karaktervolle schuimwijn met typerende cava-geuren, een smakelijke aperitiefwijn, die een ruim publiek ook tijdens een receptie zal apreciëren.”
Juvé y Camps, Reserva de la Familia, Extra brut. 620 fr. De Spaanse Haciënda, Vilvoorde. LK : “Zeer typerende ontegensprekelijk cava-smaak, met veel rijp fruit. Uitstekende smaak, perfect droog en toch fris. Een wijn voor de grote gastronomie”.
CALIFORNIE
Cordoniu Napa brut, méthode traditionnelle (Pinot noir, Chardonnay). 295 fr. Delhaize. DT : “Correcte intense geur van vers fruit, vrij weelderig. Frisse smaak goed evenwicht en verrassend goed bijblijvend, om zo te drinken op een warme zomeravond.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier