Procedureslag rond Nyrstar

In juni is het al Nyrstar wat de klok slaat. Vorige week was er een zitting bij het hof van beroep. De rechter besliste eerder dat er aanwijzingen waren om een onderzoek te starten naar de relatie tussen de zinkgroep en zijn hoofdaandeelhouder, Trafigura. De grondstoffenhandelaar kocht mogelijk producten van Nyrstar onder de marktprijs. Trafigura tekende beroep aan. Volgens De Tijd kwam tijdens de zitting naar boven dat vlak voor de overname van Nyrstar door Trafigura 99 miljoen euro aan winst en 51 miljoen euro aan boekhoudkundige correcties verborgen werden.

Dinsdag vonden er pleidooien plaats voor de rechtbank in Antwerpen, waar Trafigura derdenverzet aantekende tegen de aanstelling van de experts. Op 24 juni komen alle partijen voor de beslagrechter. Ook via die weg probeert Trafigura het onderzoek tegen te houden. Uitspraken in de procedures zijn allicht pas voor september.

Op 29 juni houdt Nyrstar zijn algemene vergadering. De minderheidsaandeelhouders stellen de onafhankelijkheid van de onafhankelijke bestuurders ter discussie. “We vragen dat minstens één onafhankelijke bestuurder wordt aangesteld op een buitengewone algemene vergadering, die met een objectieve blik het dossier kan volgen”, zegt Jeroen Raskin, advocaat bij Monard Law, die de minderheidsaandeelhouders verdedigt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content