PROBLEEM VAN DE BAAN
Baanwinkels krijgen steeds moeilijker een vergunning. Promotor Eeklo Invest laat zijn oog vallen op de binnenstad van Eeklo. De oude brouwerij Krüger maakt plaats voor winkel- en woonruimte.
In het centrum van Eeklo, vlakbij de Stationsstraat, staat de oude brouwerij Krüger al jaren te verkommeren, nadat Interbrew er zijn activiteiten had stopgezet. Nu krijgt de site van 27.000 vierkante meter een nieuwe bestemming.
Promotor nv Eeklo Invest breekt de oude brouwerij af. In de plaats komen bijna 11.000 vierkante meter winkelruimte, 3000 vierkante meter kantoorruimte en vijftien bouwpercelen van in totaal 2300 vierkante meter. “Ook voorzien we voldoende parkeerruimte – 260 plaatsen waar winkelbezoekers gratis hun auto kwijt zullen kunnen,” bevestigt Patrick Koster, projectontwikkelaar bij de Group GL. In totaal wordt in de Krüger-site 500 miljoen frank geïnvesteerd. Dat geld komt van Eeklo Invest, een samenwerkingsverband van Banimmo (de vastgoeddochter van de Spaarbank Anhyp) en de Group GL, die in Aalst onder meer de Safir-brouwerij verbouwde tot winkelruimten. Ook dat project werd samen met Banimmo gerealiseerd.
Eeklo Invest wil vooral winkels van 800 tot 1000 vierkante meter aantrekken. Die “baanwinkels” werden vroeger op de invalswegen gebouwd. Koster: “Het Structuurplan Vlaanderen maakt nieuwe winkelcomplexen aan de rand van de stad bijna onmogelijk en wil vooral investeringen in de binnenstad. Daarom gingen we op zoek naar stadskernen. Probleem is vaak dat de oppervlakte van de sites daar te beperkt is om een rendabel project uit te bouwen. Dat euvel ondervonden we niet in Eeklo. De Krüger-site was voor ons interessant omdat we er voldoende winkels kunnen zetten. Zo’n 10% rendement behoort tot de mogelijkheid.” Bovendien wordt de herwaardering van de buurt rond de Stationsstraat met 66 miljoen frank gesteund door het Mercurius-fonds, waarmee de Vlaamse regering stadskernvernieuwing wil stimuleren.
Het Krüger-project zal winkels herbergen die zich richten op voeding, elektronica, doe-het-zelfproducten en sport en vrije tijd. De winkels worden verhuurd, maar vier verdiepingen van elk 700 vierkante meter kantoren worden eventueel verkocht. Ook vijftien bouwpercelen staan binnenkort te koop. Het winkelproject zou midden 1999 in ruwbouw worden opgeleverd. Eeklo Invest stelt een huurprijs voorop van 3000 frank per vierkante meter. Ter vergelijking: bij een gelijkaardig project in Antwerpen schommelen de prijzen tussen 4000 en 5000 frank, in de periferie bedragen ze ongeveer 2500 frank. “De mooie ligging van dit project en de hogere grondprijs in de stad jagen de huurprijzen de hoogte in,” aldus een optimistische Koster. “Daarnaast speelt de goede verkeersontsluiting een rol. Voorlopig is er aan kandidaten-winkeluitbaters geen gebrek.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier