Private equity vindt zichzelf weer uit

De private-equitysector staat aan de vooravond van een forse herziening van zijn activiteiten. Ook in ons land zal 2009 een keerpunt zijn.

België is een kleine speler en op wereldschaal tellen we niet mee in de private-equitysector die tekent voor de megadeals in de overnamemarkt. Onze durfkapitaalspelers zijn geen fondsenspelers zoals de private-equityhuizen. De Belgische actoren richten zich op het zogenaamde kleine en middensegment, waar deals gedaan worden bij bedrijven met een ondernemingswaarde tot zo’n 250 miljoen euro. Vlaanderen telt wel veel versnipperde fondsen die investeren in industriële kmo’s, hightech- of biotech- en opstartbedrijven. Het zal zaak zijn om voldoende reserves te hebben om de nodige vervolginvesteringen te kunnen doen in de komende donkere maanden. Want een exit op korte termijn wordt moeilijk, terwijl de economische activiteit afneemt. Dat betekent minder cashflows voor de portfoliobedrijven die nood hebben aan bijkomende financiering (voor groei of onderzoek). Een explosieve cocktail die tijdens de ICT-bubbel van 2000 veel Vlaamse fondsen decimeerde.

Tegelijk staat een rist nieuwe initiatieven in de steigers. Daarvan is het zogeheten XL-Fonds wellicht het meest in het oog springend. Via dat fonds, dat minstens 500 miljoen euro zou bedragen, zouden participaties genomen worden in grote Belgische bedrijven. Die vallen nu uit de boot door de kredietcrisis, omdat de kapitaalmarkt verlamd is. En bancaire kredieten zijn moeilijk te verkrijgen zonder een gezonde dosis eigen vermogen. Het XL-Fonds, dat de Vlaamse overheid samen met GIMV en privépartners opzet, moet daar een antwoord bieden.

Voor de middelgrote en kleine bedrijven zijn er tal van versnipperde steunmaatregelen. De Vlaamse overheid geeft in haar nota ‘Herstel het vertrouwen’ een belangrijke rol aan Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Zeker van de nieuwe kmo-pijler PMV-Mezzanine wordt veel verwacht. Via die pijler wil PMV mezzaninefinancieringen verstrekken, in de vorm van achtergestelde leningen. Dergelijke financiering moet een hefboom vormen voor het aantrekken van andere vormen van kredieten. Het budget voor de PMV-Mezzanine ligt op 92 miljoen euro. Bestaande initiatieven als Arkimedes en de Waarborgregeling worden eveneens aangescherpt. Voor Arkimedes wil Vlaams minister voor Economie Patricia Ceysens in 2009 een nieuwe ronde organiseren. Ze beoogt om bij het grote publiek 100 miljoen euro op te halen. Het is echter twijfelachtig of de Belg, die nog moet herstellen van zijn beurskater, vlot met het geld over de brug zal komen. (T)

Door Lieven Desmet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content