‘Private equity is een metier op zich’

Bart Vanderelst

Na zijn studies rechten en fiscaliteit (KUL), begon Bart Vander Elst zijn carrière bij Deloitte (eigenlijk bij Andersen, vlak voor de fusieoperatie). Hij groeide er door tot senior manager en deed er ervaring op als adviseur van grote Belgische en multinationale bedrijven. In 2009 maakte hij de stap naar Colruyt Group. “Ik had een voorkeur om te werken voor een grote speler met een beslissingscentrum in België”, stelt hij. “In mijn negen jaren bij Colruyt Group heb ik ervaring opgedaan in verschillende operationele domeinen en was ik nauw betrokken bij strategische projecten en investeringen.” Sinds 2016 combineerde hij de functie van taxmanager met die van hoofd van de juridische dienst. Zo kwam hij in contact met Korys, de investeringsmaatschappij van de familie Colruyt en een investeerder in hernieuwbare-energieprojecten.

Een goede relatie met de familie Colruyt is essentieel

Hoe is het voorbije jaar verlopen?

BART VANDER ELST. “Ik heb ondervonden dat private equity een metier op zich is. Het komt er niet alleen op aan een neus voor interessante investeringen te ontwikkelen, maar ook de juiste inzichten en strategie aan de dag te leggen om een investering te realiseren. Daarenboven is het ook zaak de juiste feeling te hebben om met de ondernemers in verbinding te treden en samen te werken aan groei.

“Anderzijds merk ik dat mijn ervaring vanuit Colruyt Group een meerwaarde is. Je spreekt dezelfde taal als de ondernemers, omdat je hebt meegemaakt hoe de strategie en de beslissingen in een onderneming vorm krijgen en worden uitgevoerd. Die mix van competenties maakt ons team bij Korys zo complementair.”

Wat bracht u tot een carrièreswitch?

VANDER ELST. “Als investment director ben ik verantwoordelijk voor het team dat zich toespitst op investeringen in hernieuwbare energie. Daarnaast ontferm ik me over de juridische en fiscale zaken in Korys en ben ik graag het klankbord voor de fiscalisten van Colruyt Group. In deze functie kan ik mij dus toeleggen op investeringsdossiers en tegelijkertijd mijn expertise in hernieuwbare energie verder ontwikkelen. Daarnaast is er nog ruimte om de fiscaliteit op te volgen, een ideale combinatie.”

Wat is zo kenmerkend voor de sector van hernieuwbare energie?

VANDER ELST. “De enorme snelheid waarin hij evolueert. Enerzijds is dat goed nieuws, aangezien de transitie naar hernieuwbare energie onomkeerbaar is geworden. Anderzijds zorgt dat voor nieuwe uitdagingen voor de spelers die met een verhoogde competitie en schaalvergroting worden geconfronteerd. Tegelijkertijd creëert die situatie ook kansen voor nieuwe businessmodellen die de productie en de consumptie van energie op een efficiënte manier op elkaar kunnen afstemmen. Korys wil die energietransitie graag mee ondersteunen.”

Wat zijn de voornaamste activiteiten van Korys?

VANDER ELST. “Naast directe investeringen in bedrijven, investeren we ook in fondsen en in aandelen en obligaties. Dat doen we vanuit een 3P-perspectief ( people, planet, profit). Een goede relatie met de familie Colruyt is essentieel. Er wordt veel tijd geïnvesteerd in communicatie met onze aandeelhouders, omdat we tenslotte hun centen en vermogen beheren volgens de richtlijnen die zij uitstippelen. De familie telt vier generaties, samen een 150-tal leden. Meer en meer zien we hoe de jongeren ondernemers worden of hun interesse in de activiteiten van Korys tonen.”

Bart Vander Elst (41)

Is: investment director bij Korys

Vrije tijd: gezin, tafelen met vrienden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content