Printers. Voor een dotje min of meer

Lexmark heeft met haar nieuwe printers,

de Optra-familie,

een nieuwe standaard willen zetten in printresolutie (1200 dpi). Een overzicht met een vraagteken : “wie zit op 1200 dpi te wachten ? “

Lexmark wordt langzamerhand een bekend gezicht in de printerwerld. Voor een bedrijf dat pas in 1991 werd opgericht, hebben ze zich de afgelopen jaren inderdaad een aardige reputatie weten op te bouwen. Nu goed, Lexmark was voordien een IBM-divisie en werd daardoor niet echt als een nieuwkomer in de printerwereld beschouwd. Maar ondertussen is toch wel gebleken dat Lexmark de naam IBM lang niet meer nodig heeft en dat heel wat pc-gebruikers hun printers naar waarde beginnen te schatten. Om u een idee te geven van de omvang van het bedrijf : in ’94 werd wereldwijd een omzet gerealizeerd van 1,8 miljard dollar. Niet slecht, maar peanuts bij giganten als Hewlett-Packard, Canon of Epson. Deze cijfers vertalen zich ook in marktaandelen. Volgens Gfk België zou Hewlett-Packard, nog steeds in België, goed zijn voor meer dan 40 % van de laserprinters. Op ruime afstand gevolgd door Brother en op nog ruimere afstand door de groep Apple-Canon-Lexmark (elk goed voor ongeveer 8 %). De discrepantie is nog groter voor de inkjetprinters. Hewlett-Packard voert fors de leiding met meer dan 60 % van de markt. Canon en Epson zitten nog flink boven de 10 %. Lexmark moet het stellen met 4 %. Daarbij moet men rekening houden met het feit dat ze pas in 1994 hun eerste inkjetprinter op de markt gebracht hebben. Dat Lexmark beter scoort bij de laserprinters is niet echt abnormaal.

HIGH-END.

Zouden we verder analyzeren, dan merken we dat ze vooral aktief zijn in het high-end gedeelte van die markt. En dat is dan weer niet zo verwonderlijk gezien het feit dat ze hun eerste suksessen geboekt hebben bij de trouwe IBM-klanten (lees : vooral grote bedrijven). De Optra-laserprinters vallen op door twee kenmerken. Vooreerst zijn ze afgestapt van de klassieke, nogal hoekige design van de printers. De Optra’s vertonen netjes afgeronde vormen en ogen daardoor heel innovatief en modern. Het tweede verschilpunt met andere laserprinters is hun printresolutie (uitgedrukt in dpi of dots per inch). Standaard wordt dat overal 1200dpi. U vraagt zich nu af : “wie zit op 1200 dpi te wachten ? ” Geen onterechte vraag als men weet dat Hewlett-Packard nog niet zo lang geleden 600 dpi als standaard gebombardeerd heeft. Lexmark heeft een passend antwoord. Volgens Lexmark is 1200 dpi een noodzaak als men in grotere bedrijven lijvige dokumenten uitprint met daarin ook foto’s verwerkt. En vermits het gebruik van images steeds belangrijker wordt in het bedrijfsleven, ziet Lexmark daar een gat in de markt. Maar daarnaast heeft Lexmark er toch ook wel voor gezorgd dat de Optra’s optimaal funktioneren onder 600 dpi.

MODELLEN.

De Optra-reeks bestaat uit 5 printers nl. de Optra R, de Optra Rx, de Optra L, de Optra Lx, en de Optra Lxi. Elk van de printers zijn uitgerust met een AMD Risc processor (25Mhz). De Optra R krijgt 2MB RAM aan boord, de Optra Lxi 8MB en alle overige zijn uitgerust met 4MB. De 2 en 4MB lijken ons weinig om echt in 1200 dpi te printen. Lexmark ziet er geen echt probleem in omdat ze een vrij revolutionaire kompressietechnieken zouden gebruiken. Maar goed om weten is toch dat sommige pc-magazines voor het testen van de printers 4MB extra gekregen hebben. Alle printers kunnen zowel in 1200dpi als 300/600dpi printen. In de hoogste resolutie printen ze maximum 8 pagina’s per minuut (ppm). Gaan ze naar de lagere printresoluties dan haalt de Optra R en L 12 ppm, de “x-reeks” is goed voor 16 ppm. Alle beschikken ze over een high-speed seriële en bi-direktionele parallelle poort. Lexmark heeft duidelijk oog gehad voor netwerkintegratie. Meer dan 15 verschillende soorten netwerken worden met optionele kaarten ondersteund (o.a. MarkNet XL Token Ring, MarkNet Ethernet 10Base2, LocalTalk INA e.a.). De Optra Lxi wordt trouwens standaard uitgerust met een ethernetkaart. De meegeleverde software MarkVision is heel nuttig. Met MarkVision konfigureert u de printer hoe u wil en krijgt u, tijdens het printen van een dokument, alle nodige informatie op het scherm. MarkVision is klaar voor Windows en Macintosh. Versies voor OS/2 en Unix komen er binnenkort aan. Wilt u een idee van de kapaciteit van de printers per maand (ook wel het drukvolume genoemd) : voor de Optra R is dat 35.000 pagina’s per maand, voor de Optra Lxi is dat 75.000. Met andere woorden, dit zijn printers die perfekt binnen een netwerk passen. Passen ze ook binnen uw budget ? Oordeel zelf. De Optra R (de kleinste uit het gamma) kost iets minder dan 70.000 frank. De Optra Rx kost dan weer iets meer dan 100.000 frank en de zwaarste uit de reeks, de Optra Lxi, zit boven de 150.000 frank.

Zijn deze printers het overwegen waard ? Zeker. De design is goed (altijd mooi meegenomen), de MarkVision-software is handig en 12ppm is sneller dan de meeste andere leveranciers in die prijsklasse. Of de 1200 dpi mode een doorslaggevend argument is, betwijfelen we. Niet iedereen staat te wachten op deze printresolutie. Daartegenover staat dat ze in 600 dpi zowat 70 % sneller zouden printen dan gelijkaardige toestellen van de konkurrentie. Lexmark scoort.

J.P.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content