Printernet

Hewlett-Packard mikt met een nieuw gamma printers op gebruikers van het Internet en van digitale fotografie.

Bij Hewlett-Packard wrijft algemeen directeur Bill McGlynn van de Personal LaserJet Printer Division zich in de handen. Elke dag dat het Internet aan belang wint, groeit de markt voor zijn divisie. Het oude bedrijfsmodel van de drukkerijwereld brokkelt af. Van het concept eerst drukken, dan distribueren waarbij tonnen tekst via de kleinhandel worden versjouwd gaan we naar eerst distribueren, dan drukken waarbij de informatie elektronisch wordt verdeeld en vervolgens bij de verbruiker zelf wordt afgeprint. Al dan niet door intelligent agents geoptimaliseerd naar eigen smaak en keuze. Voorlopig echter staan er technisch en qua kostprijs nogal wat wetten en praktische bezwaren in de weg, al schuift bij elke generatie printers het concept wel dichterbij.

LAY-OUT.

Wat bijvoorbeeld ontbreekt, zijn efficiënte standaarden om de web-bladzijden van het Internet, met al hun grafische elementen, makkelijker en levensecht afdrukbaar te maken. Hewlett-Packard probeert daarvoor samen met Microsoft en Netscape het Wyniwyg-concept hard te maken : What You Net Is What You Get… Naar analogie met het bekende WysiwygWhat You See Is What You Get dat via Windows et alii in de tekstverwerking universeel is geworden.

Eén van de elementen daarin is de verbetering van HP’s printer control language (PCL) tot versie 6 eerder dit jaar. PCL is de industriestandaard voor het doorgeven van printinstructies vanaf computers. Versie 6 is een stuk beter in het drukken van pagina’s met veel grafische elementen (clip art, gescande foto’s…) omdat het nieuwe commando’s introduceert voor het beschrijven van vormen. De vroegere reeksen codes zijn vervangen door objectgeoriënteerde commando’s. Het drukken van een rechthoek met afgeronde hoeken kostte bijvoorbeeld 1130 bytes in de oudere PCL 5-versie. PCL 6 doet hetzelfde in 19 bytes. Bovendien gebruikt PCL 6 een systeem om zelf lettertypes (fonts) te synthetiseren als de webpagina een onbekend model mocht bevatten. Vroeger koos de printer dan een ander lettertype, niet altijd met goed resultaat. PCL 6 wordt ondersteund door de nieuwe 6P en 6MP LaserJets.

FIJNERE DRUPPELS.

Een andere vernieuwing in HP’s printergamma bij de DeskJet 69xC-inkjetprinters is de introductie van de zogenoemde Photographic Resolution Enhancement Technology (Photo-REt). In dit systeem vervangt u de zwarte inktpatroon van de printer door een HP Photo Cartridge, die speciale foto-inkten met minder kleurstoffen of lagere verfgehaltes bevat, wat resulteert in een lichtere inkttint. U beschikt dan over 6 inktkleuren : het cyaan, magenta, yellow van de klassieke kleurvulling (die in de printer blijft) en het licht cyaan, licht magenta en zwart van de Photo Cartridge. Door de verschillende verfgehaltes kan de printer een breed palet lichte en levendige kleuren produceren, zoalsneon- en pasteltinten, die buiten het bereik liggen van de vorige generatie inkjetprinters.

De nieuwe Photo Cartridge produceert ook kleinere inktdruppels, zodat de vroegere korreligheid van de prints wordt verminderd. De korrels blijven zichtbaar, maar veel minder dan met de oudere technologie.

KLASSIEK IS GOEDKOPER.

De DeskJet 69xC-serie mikt specifiek op de thuisgebruiker en dan eigenlijk niet eens op de surfer maar op een veel grotere, aankomende markt : de digitale fotografie. HP geeft toe dat vandaag “slechts 3 % van de 60 miljard foto’s die elk jaar wereldwijd worden gemaakt, nadien nog worden bijgewerkt”, maar het rekent op de “bijna 30 % van de home-pc-gebruikers” die menen dat ze graag foto’s zouden willen manipuleren op hun computer (althans volgens een onderzoek van de Photo Marketing Association uit Michigan).

Tegen welke prijs ze dat zullen willen doen, is een interessante vraag.

De HP-documentatie legt de kostprijs van een foto-afdruk op de DeskJet 69xC-serie “in de buurt van 25 frank” voor een 10×15-formaat op speciaal fotopapier. Dat is twee tot vier keer zo duur als wat u bij de commerciële fotolabs voor een even grote en kwalitatief veel betere afdruk betaalt (u kan daar dan weliswaar niet eerst computergewijs alle schoonheidsvlekjes verwijderen…). Met 4 foto’s op 1 A4 vel, zou de prijs op 12 tot 15 frank per foto komen.

Qua snelheid haalt de DeskJet 69xC-serie, tenminste volgens de bouwer, 5 pagina’s per minuut in zwartwit en 2 ppm in kleur. Eventjes een afdruk maken van een fleurig elektronisch tijdschrift is er dus voorlopig niet bij. Laserprinters zijn sneller, maar de kleurmodellen zijn qua prijs nog niet echt personal. En in beide gevallen eindigt u niet met een handig geniet boekje, maar met een stel losse bladen… Wat betekent dat de distribute and print-idee op persoonlijk niveau vooralsnog eerder intellectueel opwindend is, dan praktisch, economisch of esthetisch. Misschien zit er toch enige ironie in de naam van één van de bekendste inspanningen voor elektronisch publiceren van boeken op het Internet : Project Gutenberg (http://www.promo.net/pg/ev/table/list.html).

BNL

De DeskJet 690C heeft een richtprijs van 12.500 frank (Photo Cartridge in optie), de vollediger uitgeruste DeskJet 694C kost 14.500 frank. De patronen kosten zonder BTW 1054 frank (zwart), 1118 frank (standaard kleur) en 1368 frank (Photo Cartridge).

DO-IT-YOURSELF-DRUKKERS Betere kwaliteit, maar kleur blijft prijzig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content