Prijsexplosie in het noorden

Antwerpen Woningen met ruime terrassen zijn zeer begeerd maar schaars. © FOTOGRAFIE DEBBY TERMONIA

De vraagprijzen van appartementen in Antwerpen klimmen in een recordtempo hoger.

In deze bizarre tijden mag het niet verwonderen dat ook de vastgoedprijzen bokkensprongen maken. Op de Antwerpse markt van bestaande appartementen zien we opmerkelijke prijsstijgingen. Voor de Antwerpse binnenstad toont de vastgoedbarometer van het studiebureau de Crombrugghe & Partners een prijstoename op jaarbasis van 12,5 procent. Dat is stevig, maar in andere Antwerpse deelmarkten is de prijshausse nog meer uitgesproken. In de zone Kiel/Tentoonstellingswijk bedroeg de stijging 13,2 procent en in het gebied 2018 zelfs 14,8 procent. Maar Antwerpen Noord, ofwel de wijk 2060, spant de kroon: plus 26,5 procent. De referentieprijs voor een appartement van 80 vierkante meter bedraagt er nu 209.208 euro. Of hoe een van de goedkoopste wijken van Antwerpen plots een van de duurdere plekken is geworden.

Prijsexplosie in het noorden

Een verklaring voor de sterke prijsstijgingen is de gespannen marktsituatie die is ontstaan door de coronacrisis. De lockdown heeft de vraag naar woningen met ruime terrassen doen toenemen. Het aanbod is echter beperkt. Het maakt dat eigenaars-verkopers sterk in hun schoenen staan en bij de prijszetting van hun appartement ambitieus durven te zijn. Specifiek voor de zone Noord speelt wellicht ook de verjonging van het aanbod mee. Vooral het gebied rond Park Spoor Noord heeft in de voorbije jaren veel ontwikkelingsactiviteit aangetrokken. Stilaan komen deze modernere appartementen, met terrassen, ook op de secundaire markt terecht.

Ook buiten de stadsring stegen de vraagprijzen fors. De uitschieters zijn Berchem en Borgerhout. In die districten spurtte de referentieprijs 16,1 procent hoger. In de prijsranking springt Borgerhout zo over Deurne en Merksem. Met een referentieprijs van 166.360 euro is Merksem nu de goedkoopste deelmarkt.

Huurprijzen en rendement

De huurprijzen volgen in grote mate de sterk opwaartse prijstendens van de koopmarkt, met ook hier extreme prijsstijgingen in Antwerpen Noord (+23,3%) en Borgerhout (+13,5%). In de Antwerpse binnenstad bedraagt de referentieprijs voor een appartement van 80 vierkante meter nu al 1005 euro. De goedkoopste huurappartementen vindt u in Ekeren (710 euro/maand), de zone Kiel/Tentoonstellingswijk (725 euro) en Merksem (745 euro). De huurrendementen liggen tussen 3,25 procent (Antwerpse binnenstad) en 4,55 procent (Borgerhout).

Wat meet de barometer?

De vastgoedbarometer van de Crombrugghe & Partners geeft een indicatie van het prijsniveau en het prijsverloop van appartementen op de secundaire markt (bestaande appartementen, geen nieuwbouw). De ruwe data van deze barometer zijn de vastgoedadvertenties op Immoweb.be. De Crombrugghe & Partners past op die ruwe gegevens enkele filters toe (extreme prijzen, onvolledige data…) om tot betrouwbare en vergelijkbare richtprijzen (verkoop) en huurprijzen te komen. Het (theoretische) huurrendement is de verhouding van de jaarlijkse huur (gecorrigeerd met een leegstandsperiode) en de richtprijzen op de verkoopmarkt (inclusief kosten en taksen).

Prijsexplosie in het noorden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content