Pragmatisme tegen de pandemie
Meer dan 5.000 besmettingen per dag en 1.275 coronapatiënten in het ziekenhuis, ondanks de hoge vaccinatiegraad. Die forse stijging vergt maatregelen. De vraag is welke. Vaccins verplichten of niet-gevaccineerden isoleren, zoals in Oostenrijk wordt geopperd, is een brug te ver in een zichzelf respecterende democratie. Het geloof dat we er de komende weken wel in zullen slagen de vaccintwijfelaars alsnog te overtuigen, brengt geen soelaas. Er zal altijd een groep zijn die je niet zal bereiken. Wie dat wilde, heeft ruim de kans gekregen om zich te beschermen met een vaccin; wie dat niet wilde, heeft zelf gekozen voor het grotere risico op besmetting.
Het is stilaan tijd voor een pragmatisch perspectief tot deze vierde golf is uitgeraasd. Leven met dit virus vergt compromissen. Op nieuwe lockdownmaatregelen zit niemand te wachten. Het dragen van mondkapjes leidt tot weinig discussie, maar de werkgeversorganisaties zien meer telewerk niet zitten. Vlaanderen staat er niet om te springen om een coronapas in te voeren. Toch is de uitbreiding van de coronapas als toegangsticket voor grootschalige evenementen, een relatief normale horeca-activiteit en zelfs familiefeesten, verdedigbaar.
Die maatregel is niet perfect, maar laat wel toe om de samenleving te doen draaien. Een coronapas geeft helaas geen waterdichte bescherming, maar verkleint wel de kans op besmetting. De invoering respecteert ook de keuze van niet-gevaccineerden, al hangt daar het prijskaartje van een negatieve covidtest aan vast. Als tijdelijk wapen in de strijd tegen dit virus is de coronapas naast verplichte ventilatie en mondkapjes wellicht de meest aanvaardbare maatregel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier