Postuum duel
Om Walter Leblancs werk na zijn dood te actualiseren, brengt de Leblanc Stichting haar dynamische oeuvre samen met dat van de Japanner Keisuke Matsuura. Een postume thuismatch.
In de kunstmarkt neemt de interesse in nalatenschappen van overleden artiesten de jongste jaren toe. Zeker als ze ietwat vergeten zijn of als er nog veel werk in handen is van de estate of de foundation. Die stichtingen hebben achter de schermen vaak veel macht: ze beheren de collectie en het archief, schrijven certificaten uit, bepalen wat echt of vals is, bouwen aan de catalogue raisonné, werken samen met galeries en sturen soms ook prijzen op de secundaire markt. Al is hun belangrijkste taak nog altijd: tentoonstellingen organiseren of bruiklenen faciliteren, zodat het oeuvre van de kunstenaar ook postuum onder de aandacht blijft.
Ook voor Walter Leblanc (1932-986), een belangrijke Belgische kinetische en optische kunstenaar, is in 2006 een stichting in het leven geroepen. Die vraag stond in het testament van zijn weduwe Nicole Labedz. In de raad van bestuur zitten onder meer de invloedrijke verzamelaar Benedikt van der Vorst en Eva Wittocx, curator hedendaagse kunst bij Museum M. De non-profitstichting faciliteerde in 2016 de duo- tentoonstelling over Jef Verheyen en Walter Leblanc in het Museum van Elsene. Een jaar later verwierf Tate Modern in Londen vier werken van de kunstenaar, mede dankzij de stichting.
Om Leblancs werk ook in een hedendaagse context te brengen, organiseert de foundation voor het eerst een duotentoonstelling in de hoofdzetel op de Gentsesteenweg in Brussel. Het is een uitgelezen kans om de werking van de stichting van nabij te bekijken. Leblancs werken rond energievelden worden daar geconfronteerd met recent werk van Keisuke Matsuura, een Japanse kunstenaar (°1970) die duidelijk sterk beïnvloed is door het werk van de ZERO-kunstenaars.
Walter Leblanc – Keisuke Matsuura: Resonance, van 17 september tot 15 oktober in de Stichting Walter Leblanc in Sint-Agatha-Berchem.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier