Politieke knipogen van Dan Brown (de Abba van de thrillerauteurs)
Bijna twee jaar prijkt ‘De Da Vinci code’ hoog in de top tien van best verkochte boeken in Nederland en Vlaanderen. Nu ligt ook ‘De Delta deceptie’ in de winkel. Scoort Dan Brown alweer?
Al meer dan een miljoen exemplaren van de Nederlandstalige versie van De Da Vinci code gingen over de toonbank, een record waar alleen de Bijbel boven uittorent (maar die heeft eeuwen voorsprong). Zopas verscheen de vertaling van een ander boek van de Amerikaanse leraar Dan Brown. In een eerste oplage werden 200.000 exemplaren gedrukt van De Delta deceptie, een duizelingwekkend hoog aantal, zeker naast een gemiddelde eerste oplage van nauwelijks 1500 in de Lage Landen. Blijkbaar werden de boeken ook snel gedrukt of zuinig gelijmd, want in ons exemplaar kwamen de bladen al na het eerste leeskwartier los.
Dan Brown moet het deze keer stellen zonder de historische, religieuze of esoterische succesingrediënten van De Da Vinci code. De Delta deceptie verscheen in de VS al in 2001, twee jaar voor zijn verpletterende bestseller. Toch kapen ook nu geheime genootschappen en complotten de hoofdrol weg, alleen speelt dit verhaal in een herkenbare hedendaagse wereld en schuilen de samenzweerders in de politiek. Vrijwel elke politicus in dit boek bedriegt, intrigeert en manipuleert. De pers doet vrolijk mee: ” Die verdomde journalisten, dacht ze. De helft van hen stond op de loonlijst van een politieke partij. De vraag van de verslaggever was wat journalisten een aangever noemden, een vraag die hard en lastig moest lijken, maar waarmee de senator in werkelijkheid een dienst werd bewezen.”
In het verhaal brengt de Nasa een spectaculaire ontdekking aan het licht. Een ingeslagen meteoriet bevat een fossiel van een insect: een bewijs van buitenaards leven. Wel vreemd dat de Nasa ermee uitpakt op een ogenblik dat de ruimteorganisatie zwaar onder vuur ligt van een presidentskandidaat, die de geldverslindende mislukkingen van de overheidsinstantie gebruikt in zijn campagne. Bovendien bemoeien een Amerikaanse geheime dienst en een tak van de Special Forces met licence to kill er zich mee. Wie manipuleert wie?
Dan Brown etaleert ook nu zijn research. Vooral gesofisticeerde wapens en het Witte Huis heeft hij grondig bestudeerd. En alweer is hij de koning van de cliffhangers. Spanning is zijn handelsmerk, maar die is wel gebouwd op een verhaal dat allengs ongeloofwaardig overkomt en bevolkt wordt met personages van bordkarton. James Bond is nooit veraf. Voor hij thrillers schreef, mislukte de leraar Dan Brown als zanger-componist van middle of the road pop. Als schrijver slaagt hij nu wél en zelfs cum laude met zo’n gladde commerciële aanpak. Kortom, Dan Brown is de Abba van de thrillerauteurs. Gelukkig zijn er nu ook politieke knipogen.
Dan Brown, De Delta deceptie. Luitingh, 415 blz., 19,95 euro.
Luc De Decker
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier