Politiek-economisch topoverleg in de woonkamer

Bilderberg, de Trilaterale Commissie en de conferenties van Davos zijn drie hoogtepunten van het globalisme. Jan Huyghebaert frequenteert Bilderberg.

“Laten we het zo omschrijven: ik ben een toevallig regelmatige bezoeker. Van de 130 deelnemers in juni in Duitsland was twee derde Europeaan en één derde Amerikaan. Die ontmoeting is machtig interessant. Waar staat de Navo, hoe verhoudt Europa zich tot China, India, Irak en het Palestijnse vraagstuk? Je ontvangt informatie uit de eerste hand en niet via de omweg van een internationaal magazine. Twee maanden later zie je daar de Bilderberg-thema’s opduiken.”

“De Europese eenheid moet versterkt worden, dat is zonneklaar. De euro was voor de banken geen pluspunt, maar wij hebben die munt gesteund om het macro-economische goed. Wij kunnen ons sociale model alleen handhaven als we het moderniseren en verbijzonderen. Wij hoeven het Amerikaanse model niet. Ook een overlegeconomie kan groeien, kijk naar Denemarken en zijn efficiëntie en winstgevende economie. De consolidatie van de Europese bankensector – zelfs al is die op korte termijn misschien een handicap voor KBC – moet mogelijk zijn. De spaarrichtlijn snijdt in ons vlees, maar verdient eveneens onze steun, ondanks mogelijke nadelen voor onze offshorebanken.”

“Bilderberg heeft ook iets te doen met talentscouting. Veel leden doen daar aan netwerking, gaan naar Davos en hebben hun eigen topseminaries. Daardoor lijkt dat op een samenzwering, maar dat is het niet. Alles gebeurt redelijk open en bloot. Ik vind dat zo’n jaarlijkse confrontatie tussen opiniemakers nuttig is. België heeft nog maar weinig kanalen waar politici en ondernemers over de partijen heen elkaar ontmoeten en praten. Dat is een van de redenen waarom dit land stroef werkt. Waar kunnen Yves Leterme en Guy Verhofstadt discreet van gedachten wisselen over de partijen heen? Leterme zou Bilderberg moeten bezoeken.”

Luc Wauters, die hem overhaalde om voor de KB-groep te kiezen, leerde Huyghebaert kennen in de salon van André Leysen. “Maandelijks vergaderden Leo Tindemans, Frank Swaelen, Frans Grootjans, Hugo Schiltz en ik ten huize Leysen met een goed glas wijn en één gerecht. Wij keken naar Antwerpen en het werkloosheidsprobleem. Dat soort topoverleg bestaat op een zeker niveau in alle landen, maar bij ons veel minder. De Franstaligen zijn dan weer straffer in het lobbyen. De Franstalige ondernemers en politici tutoyeren elkaar. Als je Waalse topondernemers en Waalse toppolitici samen ziet, is het alsof ze boezemvrienden zijn. Dat doen wij niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content