Poenjagers
“Het was een smerig beroep, maar het geld was verslavend en de ene verslaving leidde tot de andere, en ze gingen toch allemaal kapot.” Po Bronson brouwde een onweerstaanbare business-roman.
Wie de verkopers van obligaties van een gerespecteerde Amerikaanse bank op die manier introduceert, heeft vitriool achter de hand. Onmiskenbaar dopt Po Bronson zijn (briljante) debuutpen met de grimlach in het zuur. Maar hij doet dat wel gedoseerd, zodat satire, sarcasme en cynisme niet met het verhaal aan de haal gaan. Wie zich enkel laat leiden door gramschap, belandt immers in een eendimensionale strip. Bronson weet zijn woede en spotlust in toom te houden. Het gevolg : De poenjagers, een business novel die ongetwijfeld een wereldbestseller wordt. Zijn protagonisten zijn weliswaar Amerikaanser dan Clinton, maar tegelijkertijd herkennen we ze in elk land waar geldhandel en beurs te vinden zijn. En welk land heeft vandaag geen carrousel van obligaties, aandelen en allerhande complexe futures ?
Bronson weet waarover hij het heeft. Hij werkte zelf als verkoper voor de gerenommeerde First Boston Bank. In zijn boek, een roman met hoge documentaire inslag, voert hij een fictieve bank op met herkenbare personages. We herinneren ze ons uit de yuppie-romans van de jaren tachtig, maar Bronson ontdoet ze van hun glamour. Zijn post-yuppies dansen niet op de wolken, maar sudderen langzaam kapot in hun lange werkdagen, hebzucht en afgunst. The sky is niet langer the limit. Gedreven door de verschroeiende geldhonger tuimelen ze van hun troon.
Vooral de kantoorparanoia en de onderlinge vijandigheid worden meesterlijk beschreven. In Bronsons stijl echoot de nervositeit van de handelsvloer. In de up tempo zinsmelodie herkennen we de voortjakkerende quotumdruk, die de obligatiehandelaars voortdurend doet bengelen op de rand van de waanzin. Geregeld valt er eentje over die rand. En uw geld ? Dat is helemaal niet veilig in de handen van deze hyper-nerveuze telefoonacrobaten achter hun groene Reuter-schermen. Uitg. Arbeiderspers, 335 blz., 900 fr. .Na de ontluistering van de bankwereld, volgen we het poenspoor in Geld in relaties. De ondertitel verduidelijkt : De verborgen rol van geld bij problemen in gezin en familie. Uiteraard is geld niet enkel een betaalmiddel, maar ook een niet eens altijd zo geraffineerd instrument om macht, liefde en sex te beslechten. Psychologe en gezinstherapeute Cloé Madanes heeft het, wat te pedant, over de emotionele economie. Uitg. Intro, 180 blz., 690 fr. .Wie het in New York al helemaal zonder duiten moet stellen, kan bij de daklozenkolonie in de metropijpen belanden. Teun Voeten mengde zich ertussen en brengt verslag over de even kleurrijke als barre en unheimliche zelfkant van de Tunnelmensen. Uitg. Atlas, 304 blz., 740 fr. .
LUC DE DECKER
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier