PLATO
PETERSCHAP IN DE PRAKTIJK.
“Wij gaan een stap verder dan de klassieke Plato-projekten, ” glundert Peter Merckx, zaakvoerder van Daktuin uit Puurs (zie Trends van 10 september 1992) : “In de klassieke initiatieven van de respektieve Kamers van Koophandel neemt een groot bedrijf een klein broertje onder de arm en verstrekt de KMO wat goedbedoelde adviezen. Wij daarentegen gaan een stap verder en brengen samen een nieuw produkt op de markt. Zo wordt Daktuin een vaste leverancier van Atab. “
Merckx is in zijn nopjes. Na een financieel mindere periode (zie Trends van 29 juli ’93) zit zijn zaak opnieuw in de lift. Met een eigen kapitaal van vijf miljoen frank en zes medewerkers haalt het familiebedrijf een jaaromzet van 17 miljoen frank. In ’94 legde hij o.a. de daktuin aan van La Maison de l’Environnement in Bazel (Frankrijk) en een parking van Gebouwenbeheer in Heverlee.
Ook de verkoop van de potgrond loopt goed. Vorig jaar gingen bij de 118 winkels van Aveve het tuincenter van de Boerenbond 16.000 Aquadro-zakken van 50 liter de deur uit. Deze maand komt daar een nieuw produkt bij, specifiek voor geraniums. Ondertussen zijn de onderhandelingen met de Zwitserse keten Interscoop zo goed als rond. En als klap op de vuurpijl neemt Dirk Theuns, marketing & sales manager van Atab, hem onder de arm. Merckx : “Atab is een goed gestruktureerde organizatie met de nodige fondsen. Bovendien beschikt de groep over een internationaal netwerk van verkooppunten en zijn hun produkten zeer geliefd bij de architekten. Op al deze diensten kunnen wij beroep doen. In ruil daarvoor bieden wij hen een flexibele en volledige service, inclusief tuinarchitekt en een driedimensionele visualizatie van het projekt. “
Daktuinen zijn de toekomst, zegt Merckx : “Groen houdt het water vast, vermindert de temperatuurschommelingen in de jaargetijden en biedt een oplossing voor de lage luchtvochtigheid. Planten werken immers stabilizerend op het klimaat. Een gewoon dak kan opwarmen tot 80C. Planten houden de temperatuur onder de 38C door verdamping. Tevens zet de natuur koolstofdioxide om in zuurstof en filtert ze een deel van het vuil in de lucht. Tenslotte heeft de termische massa van een begroeid dak een isolerend effekt. De beplanting remt de wind af, waardoor in de winter minder koude lucht langs het nok strijkt. Overdag kan een begroeid dak door de grote massa groen veel meer warmte opnemen, die het ‘s nachts geleidelijk weer afgeeft. “
DIRK THEUNS (ATAB) EN PETER MERCKX (DAKTUIN) Wederzijdse versterking.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier