Plastic spalk in plaats van gips
De Brusselse start-up Spentys maakt ‘gipsverbanden’ en protheses op maat, die licht, waterdicht, verlucht en recycleerbaar zijn. Dat kan dankzij technologie voor 3D-printen.
Wat doet Spentys? Het bedrijf is twee jaar geleden opgericht door twee studenten, Louis-Philippe Broze en Florian De Boeck. Het bedrijf wil op heel korte termijn een bekende naam worden voor prothesen en spalken voor chronische zieken. “We hebben al meer dan 1000 patiënten geholpen”, schat Louis-Philippe Broze. “We werken met zes orthopedische diensten in ziekenhuizen in België, Nederland, Zwitserland en Luxemburg.” Vanaf volgend jaar hoopt de start-up ook het klassieke gipsverband te vervangen bij de behandeling van letsels. Het bedrijf wil dat doen door 3D-printers in de ziekenhuizen te plaatsen, waarmee het medische personeel in minder dan een uur zo’n plastic verband kan printen.
Hoe gaat dat in de praktijk? Een patiënt met pakweg chronische artrose krijgt van zijn orthopedist een voorschrift voor een spalk die op maat wordt geprint. Hij gaat daarmee naar zijn orthesemaker-bandagist die het lichaamsdeel scant met een tablet . Met de software van Spentys kan de bandagist zaken als de soepeldheid van de spalk aanpassen aan de patiënt. Spentys print de spalk in 3D en stuurt die terug naar de bandagist. Wanneer de spalk niet meer nodig is, recycleert Spentys het materiaal.
Wat is de groeistrategie? “Op dit moment zetten we in op groei. Snelheid is een sleutelfactor om partnerschappen te smeden met de ziekenhuizen, want in landen als Nederland, de VS en Spanje zit de concurrentie niet stil”, zegt Louis-Philippe Broze. Het bedrijf haalde in december 2017 al 100.000 euro op en een jaar later 750.000 euro. Spentys wil eind dit jaar een grote ronde van 1,2 à 2,5 miljoen euro afsluiten, en stelt in 2021 nog een ronde in het vooruitzicht.
Wat is het struikelblok? Spentys moet er eerst voor zorgen dat zijn technologie ingang vindt in een sector die niet bekend staat als open voor verandering. “We hebben onderschat hoe groot de commerciële inspanning is om ons op de kaart te zetten in de ziekenhuizen”, erkent Broze. “In de medtech (technologie in de medische sector, nvdr) heb je geduld en doorzettingsvermogen nodig, maar zodra je je naam hebt gevestigd, zit je meteen goed op lange termijn.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
Spentys
-
Maatschappelijke zetel:
Brussel
-
Sector:
Medische en farmaceutische apparatuur en uitrusting