Plantaardig en net echt
Meer en meer plantaardige materialen vervangen het leder in onze kleerkasten. Is het een echte revolutie of een hype?
“Om een materiaal leder te noemen, moet het van een dier afkomstig zijn”, legt de Belgische ontwerpster Esmeralda Ammoun uit, die veganistische tassen van kokosvezels maakt. “Er is veganistisch of plantaardig gelooid leer. Het proces is milieuvriendelijker dan chemisch looien, maar langzamer en duurder. Daarnaast zijn er materialen gemaakt van plantaardige elementen. We spreken dan over veganistisch leer, maar het is geen leer.”
Pinatex (op basis van ananas), Muskin (subtropische paddenstoel), Apple Skin (appelen) of druivenleer (wijnbouwafval) zijn bekende voorbeelden. Ook cactus, kombucha, kokosnoot, eucalyptus, maïs, enzovoort worden gebruikt.
“Er zijn steeds meer gespecialiseerde leveranciers, gecertificeerd en zelfs gepatenteerd, waarvan sommige een wereldwijd monopolie hebben”, zegt Benjamin Gulcu van het Belgische lederwarenbedrijf 29thOctober, dat alleen plantaardig gelooide huiden gebruikt en een veganistische collectie aanbiedt die gemaakt is van nopal, een cactusblad. Esmeralda Ammoun bevestigt: “Deze materialen zijn al gemakkelijk te vinden, ook al is het soms moeilijk om de juiste dikte of het vereiste kleur te bekomen.”
Zo’n veganistisch alternatief voor leder is ethischer. Volgens de dierenrechtenorganisatie PETA worden elk jaar meer dan 1,4 miljard koeien, schapen en geiten, en miljoenen andere dieren gedood voor de leerindustrie. Het is moeilijk voor de modesector om dat te negeren. Plantaardig leer is ook innovatief. “Mode vereist dat we aandacht hebben voor nieuwe materialen, en plantaardige stoffen horen daar bij”, zegt Benjamin Gulcu. Het is ook praktisch en voordelig. “Kunstleer kan worden bewerkt als stof en vergt geen speciaal materiaal zoals echt leer, dat het voorrecht van leerbewerkers blijft. Dat vermindert ook de fabricagekosten. Voor mij, die per stuk produceert, is het interessanter”, zegt Esmeralda Ammoun.
Mode vereist dat we aandacht hebben voor nieuwe materialen’ Benjamin Gulcu, 29thOctober
Hoeveel kost het?
“Plantaardig gelooid lamsleer kost ongeveer twee keer zoveel als een veganistisch leer van hoge kwaliteit”, verklaart 29thOctober. “Echt leer is duurder vanwege het werk dat vooraf aan de huid wordt gedaan en het complexe werk aan het kledingstuk.” Anam Pineapple, een specialist in Pinatex, biedt het basisproduct aan vanaf 50 euro per meter. De website Lifematerials.eu verkoopt Muskin-stukken vanaf 22 euro.
Volgens Benjamin Gulcu “hebben veganistische materialen een mooie toekomst. Naarmate meer mensen – vooral uit de jongere generatie – gevoelig worden voor de dierenproblematiek, worden investeringen gedaan en technieken ontwikkeld. Maar op dit ogenblik overtreft hun kwaliteit nog niet die van leder, dat een betrouwbaar en duurzaam product blijft.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier