PKS ELECTRONICS. DE TALENKNOBBEL

Het Gentse PKS Electronics tornt met de origineel ontwikkelde programmeertaal YAFL op tegen gevestigde konkurrenten als Cobol, Pascal en C.

Verslik u niet in de naam. Maar YAFL betekent yet another fucking language, een ironisch koosnaampje voor een piepjonge programmeertaal, made in Belgium. “We hebben de pretentie dat we met YAFL rechtstreeks kunnen optornen tegen gevestigde konkurrenten als Cobol, Pascal en C, ” maakt Peter Stevens (39 j.) zich sterk. De zaakvoerder van het Gentse PKS Electronics vertelt dat het “liefde op het eerste gezicht” was, toen hij in ’91 weet kreeg van de computertaal die de jonge VUB-doctorandus Darius Blasband (26 j.) als tesisopdracht had ontworpen. Stevens zelf een Ph.D. engineering en prof flexibele produktiekontrole aan de Universiteit Gent was euforisch : “YAFL bleek technologisch honderdmaal sterker dan wat er op de markt te vinden was. ” Maar meteen, met enig gevoel voor relativering : “Marketinggewijs staan we echter duizendmaal zwakker. “

Via z’n automatizeringsbedrijf PKS 20 medewerkers, 45 miljoen frank omzet en aktief in o.a. de grafische, automobiel- en textielsektor kocht Peter Stevens de commerciële rechten van YAFL. “Het is de bedoeling om eerstdaags de overkoepelende vennootschap Y Technologies op te richten, waarin alle rechten op het YAFL-programma gekoncentreerd zullen worden, ” plant hij, “en waarin zo’n 25 % voor durfkapitaalinvesteerders zal openstaan. ” Hierover lopen gesprekken, zo meldt hij.

Op de jongste Euronautics-beurs in Gent bevond Stevens zich meer op en rond een racezeilboot gepositioneerd pal vóór de ingang van het Flanders Expo-gebouw dan in het PKS-gebouw of de auditoria van de unief. “Zeilen is mijn passie, ” bekent hij. “Op de boot werd met behulp van YAFL-technologie een geavanceerd grafisch navigatieprogramma geïnstalleerd. Een PKS-zeilteam is geronseld. We nemen deel aan internationale zeilwedstrijden in de MUM-36-klasse. Jaarlijks werkingsbudget : tussen de 7 à 10 miljoen frank. ” Een investering in visibiliteit.

Ondertussen wordt YAFL volgens Stevens onder de loep genomen bij een 34-tal bedrijven en software-ontwikkelaars : “Mensen die hun nek durven uitsteken en tijd hebben om YAFL van kop tot teen uit te pluizen. ” Bedoeling is tot 50 pioniers de zgn. “Groep van 50” te komen, essentieel om klanten over de brug te helpen en, zo vindt Stevens, het konservatisme in de informaticasektor te doorbreken.

PETER STEVENS (PKS ELECTRONICS) “Technologisch honderdmaal sterker, maar marketinggewijs duizendmaal zwakker dan de konkurrentie. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content