Pieter in Dublin

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Een normale werkdag

“Om 7 uur sta ik op en neem ik e-mails en het nieuws door. Rond 8.15 uur vertrek ik naar kantoor, goed voor een wandeling van 25 minuten. Daar ontbijt ik en vervolgens ga ik om 9 uur aan de slag. Tijdens de werkuren geef ik advies en school ik mijzelf bij. Het is een zeer veranderlijke business, dus up-to-date blijven is essentieel. Om 18 uur rond ik af, waarna ik naar huis wandel. De bedrijfscultuur bij Google valt niet echt met andere bedrijven te vergelijken. Ervaring met een typisch Ierse bedrijfscultuur heb ik dan ook niet echt.”

Niet veel Ieren

“Op mijn werk hebben mijn collega’s verschillende nationaliteiten en ze zijn ze net als ik nieuw. Dat maakt dat een groot deel van mijn sociaal leven zich in hun gezelschap afspeelt. Voor mijn werk kom ik niet meteen in contact met Ieren. Ieren zijn wel te vinden om tot een win-win-situatie te komen: ‘enlarging the pie‘ is zeker een optie om uit een impasse te komen. Integreren was niet zo’n probleem, ik ben de taal goed machtig en tijdens mijn studies heb ik meerdere Ierse studenten leren kennen. De mensen zijn zeer open en ongelooflijk vriendelijk.”

Gratis water

“Dublin bestaat veelal uit pubs aangezien ze centraal staan in het dagelijkse leven. Er is veel groen en in de parken vind je standbeelden van Dublins literaire zonen als Jonathan Swift, Oscar Wilde, George Bernard Shaw, James Joyce of Samuel Beckett. De levenskwaliteit is ongeveer dezelfde als in België, met het verschil dat water hier gratis is. In het stadscentrum en in buurten als Ranalagh en Ratmines springen trendy restaurantjes als paddenstoelen op uit de grond. Er zijn veel hippe restaurantjes die slechts één categorie gerechten aanbieden, bijvoorbeeld kipgerechten of gourmethamburgers.”

Alles gebeurt met Guinness

“De lokale keuken bestaat vooral uit vleesgerechten, denk aan Angus beef. Ieren eten graag simpele, voedzame gerechten als ‘bangers and mash‘ — worstjes met puree, Guinness stew en hamburgers. Het meest geconsumeerde voedingsproduct in Ierland is volgens mij Guinness. Alles in Ierland gebeurt met een glas Guinness in de hand: voel je je niet zo lekker, have a Guinness; ben je net bevallen, have a Guinness.”

Veerkracht na de crisis

“De crisis heeft hier lelijk huisgehouden: veel werkloosheid en onafgewerkte bouwprojecten tekenen de stad. Maar de Ieren zijn redelijk veerkrachtig en accepteren de situatie. Daardoor zijn ze bereid om de nodige maatregelen te treffen om weer uit het dal te klimmen.”

Locatie spelden op kaart

“Mobiel internet is hier redelijk goedkoop en snel. Samen met het hoge aantal smartphonegebruikers leidt dat tot veel nieuwe businessmodellen. Eén daarvan is de mobiele app Hailo waarmee je op je telefoon kunt kijken waar de dichtstbijzijnde taxi’s rondrijden. Vervolgens speld je jouw locatie op de kaart en komt een taxi je ophalen. Je kan via de app betalen en je hebt al de gegevens over de chauffeur.”

BENNY DEBRUYNE

Dia dhuit, conás átá tú? **’Hoe maakt u het?’ in het Iers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content