Picknick, petanque en werk
“De term werk-privébalans wekt de indruk dat je je leven naast je werk moet organiseren.” En daar koop je volgens Peter Vyncke niets mee. De CEO van het gelijknamige bedrijf vindt dat werken en leven moeten samengaan. “Onze mensen moeten zich vooral amuseren op het werk.” De West-Vlaamse specialist in biomassacentrales Vyncke huist niet in een klein kantoor, maar op een bedrijfsterrein van liefst veertien hectare. De bureaus liggen te midden van wijnplantages en boomgaarden, jaarlijks goed voor een stevige oogst van zo’n acht ton fruit. “Een moderne onderneming houdt zich niet louter bezig met koop, verkoop en uitkering van winst. Het is een maatschappelijk instituut met een opdracht in de gemeenschap”, stelt CEO Peter Vyncke. Die taak impliceert onder meer de zorg voor het welzijn van de medewerkers, door een goed evenwicht tussen werk en privéleven. “De term werk-privébalans wekt de indruk dat je je leven naast je werk moet organiseren, als het buiten al donker is en je moe en versleten bent”, vinden ze bij Vyncke. “Wij proberen medewerkers een kader aan te bieden zodat ook tijdens het werk kan worden ‘geleefd’.”
Fruitbomen en wijnstokken
Tussen de fruitbomen en wijnstokken staan picknickbanken, wat verder tref je een Finse looppiste en een petanquebaan aan. Zodra het weer het toelaat, trekt iedereen ‘s middags een uurtje naar buiten, om daarna weer ontspannen aan de slag te gaan. Binnen wordt gewerkt aan lichte en ruime landschapsbureaus. Zelfs ‘het kleinste kamertje’ is stijlvol ingericht. Peter Vyncke glimlacht: “Sommige medewerkers vinden het misschien overbodig, maar ik zweer bij dat five stars-toilet. Het draagt bij tot een context waarin leven en werken samengaan.”
Dat de medewerkers ‘Vynckeniers’ worden genoemd, draagt weer bij tot het gemeenschapsgevoel in het bedrijf. In een gemeenschap kan je volgens Peter Vyncke jezelf zijn en accepteert iedereen elkaar. “De Vynckeneers hebben een soort van broer-zusrelatie, je moet je leven hier niet aan de voordeur achterlaten. Ons jeuncomité moet er mee voor zorgen dat de mensen zich goed voelen en hier graag zijn. Zij organiseren bijvoorbeeld fietsweekends, welkomstfeestjes en verjaardagen.” Op meer formeel niveau beschikt Vyncke over een adviesraad welzijn, ter ondersteuning van het management.
De basis voor de initiatieven van Vyncke is een open communicatiecultuur. “We luisteren naar wat er onder de medewerkers leeft, en proberen op basis daarvan nieuwe ideeën uit. Die worden informeel afgetoetst, in de wandelgangen, tijdens evolutiegesprekken, vrijdagavond aan de bar.” In Harelbeke rijpen nieuwe plannen, onder meer voor een rusttuin waar medewerkers even alleen kunnen zijn. Klinkt allemaal veelbelovend. Maar is de familie Vyncke zeker dat die originele aanpak werkt? “Je kan de impact van die initiatieven moeilijk berekenen. Wel weten we dat Vyncke wereldwijd onder zijn 280 medewerkers slechts 3 of 4 procent verloop kent.” Want ook de vestigingen in Duitsland, Tsjechië, India, China, Thailand, Maleisië, Brazilië, Canada en de VS huldigen de filosofie dat werken en leven samengaan. Peter Vyncke: “In se zijn mensen overal hetzelfde. Wat een Vlaming gelukkig stemt, maakt ook een Chinees blij.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier