PETERCAM ZWEERT BIJ INTERNE GROEI

Dynamische financiële markten hebben de beursmakelaars geen windeieren gelegd. Drie van hen halen de top-100 van de snelste groeiers: Vermeulen-Raemdonck, KBC Derivatives en Petercam.

De zakenbank van de families Peterbroeck en Van Campenhout noteerde tussen 1995 en 1999 205% groei (van 678 miljoen in 1995 naar ruim 2 miljard frank in 1999).

De groei is te danken aan de gunstige economische conjunctuur, de lagere inflatie en het dalend begrotingstekort, weet Pierre Drion, gedelegeerd bestuurder van Petercam. “Maar ik zie het ook als een erkenning voor ons professionalisme en onze onafhankelijkheid. Petercam is de jongste jaren bij nagenoeg elke belangrijke financiële operatie in België betrokken geweest.”

Petercam doet aan vermogensbeheer, plaatsingen en corporate finance. Het eigen vermogen van de zakenbank is laag. “Onze groei als onafhankelijke financiële bemiddelaar is niet gebaseerd op onze eigen middelen, maar op diensten aan onze klanten,” verklaart Drion. “Wij zijn bemiddelaars en adviseurs, géén investeerders. Wij nemen zelf geen participaties, tenzij binnen de eigen sector.” Het lage eigen vermogen dient ook de werking van het bedrijf. “Het zorgt ervoor dat nieuwe vennoten aandelen van het bedrijf kunnen kopen zonder excessieve schulden aan te gaan,” zegt Drion.

Het hoge rendement op eigen vermogen is te verklaren door de uitzonderlijke winst in 1999. In dat jaar verkocht Petercam zijn participatie in KBC Petercam Derivatives. Voorts hoeft Petercam niet te investeren in uitrustingen, machineparken en gebouwen. Wel in mensen, want de beursmakelaar zweert bij interne, organische groei. “Die is makkelijker te beheersen dan externe groei. Wij bewaken onze identiteit en onze bedrijfscultuur, maar we blijven wel uitbreiden.”

In 2000 is Petercam Amsterdam opgericht, dat vanaf 2001 rendabel moet worden. Samen met NIBC, een Nederlandse bank, hield de Belgische zakenbank in 2000 NIBC Petercam Derivatives boven de doopvont. En dat is nog maar het begin, want de internationalisering van het beurslandschap moet in de komende jaren de groei blijven voeden. Drion: ” Euronext biedt nieuwe kansen in het buitenland. Wij zien een bredere markt voor onze knowhow in analyse, in investeringen en in advies.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content