Personal Crash

De ongunstige evolutie op de pc-markt trekt een spoor van vernieling door de computeraandelen.

1. Hewlett-Packard

Hewlett-Packard waarschuwde in de eerste helft van januari dat de resultaten over het eerste kwartaal (dat op 31 januari afloopt) onder de verwachtingen zouden blijven. De winst per aandeel zou geen 0,42 dollar, maar slechts 0,35 tot 0,40 dollar bedragen. Als belangrijkste reden voor de teruglopende winst wordt naar een vertraging in de vraag voor pc’s bij bedrijven en particulieren verwezen.

Carly Fiorina, de vrouwelijke voorzitter van Hewlett-Packard, zag zich ook genoodzaakt om de omzetverwachtingen naar beneden aan te passen. Voor het volledige boekjaar wordt nog een groei van 15% verwacht, terwijl eerst een bandbreedte van 15 tot 17% naar voren was geschoven. De koers van het HP-aandeel is al ruim in waarde gehalveerd. Daardoor bedraagt de koers-winstverhouding nu nog minder dan 20.

2. Gateway

Computerverkoper Gateway is in Europa minder bekend, maar het bedrijf uit San Diego staat zeer sterk op de Amerikaanse markt. Gateway maakte over het laatste kwartaal van 2000 resultaten bekend die zelfs onder de meest pessimistische prognoses lagen. Ten opzichte van een jaar eerder zijn de verkopen met 15% gedaald, een evolutie die zeer ongewoon is in de pc-wereld.

Gateway wil meteen orde op zaken stellen en gaat 12,5% van het totale personeelsbestand ontslaan. Circa 3000 werknemers moeten als gevolg van die beslissing naar een andere job uitkijken. Voorzitter Jeffrey Weitzen ziet de situatie op de markt binnen de zes maanden niet verbeteren.

De koers van Gateway is nog maar ongeveer een derde waard van de piek over de afgelopen twaalf maanden. Daardoor is de koerswinstverhouding teruggevallen tot beneden 25. De tijd van de torenhoge waarderingen in de computersector lijkt tot het verleden te behoren.

3. Apple

Bij Apple is de toestand nog ernstiger. Het bedrijf wordt opnieuw geleid door stichter Steve Jobs, maar die heeft het niet onder de markt om Apple weer in goede banen te leiden. Jobs moest forse prijsdalingen aankondigen. In de opslagruimtes van Apple stapelen de computers zich op en het aanhouden van voorraden kost handenvol geld.

De analisten durven openlijk vragen te stellen bij het autonoom voortbestaan van deze computerpionier. Recentelijk deden hardnekkige geruchten de ronde over een mogelijke overname door Sony.

Over het meest recente kwartaal (afgesloten op 31 december) heeft Apple verlies geleden en dat was niet meer gebeurd sinds Steve Jobs in 1997 weer aan het hoofd van het bedrijf kwam te staan.

Op een bepaald moment noteerde het Apple-aandeel nog tegen een vijfde van de hoogste koers over de afgelopen twaalf maanden. De koerswinstverhouding van minder dan 10 zegt momenteel niet zo veel, aangezien het bedrijf in de rode cijfers is gedoken.

4. Dell Computer

Dell Computer is een van de betere aandelen in computerland, maar ook het bedrijf van Michael Dell ontsnapt niet aan de algemene vertraging in de sector. In de eerste helft van januari verlaagde het beurshuis Bear Stearns de winstprognoses voor Dell. Ook bij Dell stapelen de voorraden onverkochte pc’s zich op. Om die de deur uit te krijgen, moeten de prijzen dalen. Andere analisten hadden eerder al de winstprognoses voor het bedrijf verlaagd.

De cijfers over het vierde kwartaal van 2000-2001 worden op 15 februari bekendgemaakt. Wall Street verwacht een winst per aandeel van 0,26 dollar, een cijfer dat door Dell zelf wordt bevestigd. De koers van Dell heeft beter standgehouden dan die van de meeste concurrenten, maar toch noteert ook dit aandeel ver onder de piekkoers op bijna 60 dollar. Dat Dell hoger wordt aangeslagen dan andere computerbedrijven, blijkt uit de relatief zware koerswinstverhouding (nog altijd meer dan 25).

5. IBM

De koers van IBM is minder sterk gedaald dan die van de meeste andere computeraandelen. Dat komt omdat dit bedrijf niet zo sterk afhankelijk is van de pc-markt. De vraag naar mainframe computers blijft sterk en daar profiteert IBM van. Volgens sommige analisten is Big Blue erin geslaagd om tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar 200 tot 300 van die mainframes te verkopen. De verkoopprijs van zo’n krachtige computer kan oplopen tot 1 miljoen dollar per stuk. Toch werden ook de winstprognoses voor IBM naar beneden aangepast. Het aandeel noteert nu iets onder een koersniveau van 100 dollar, terwijl de piekkoers 134 dollar bedroeg. De daling bij dit aandeel valt dus nog mee. IBM noteert daarmee tegen een koers-winstverhouding van iets meer dan 20.

jos sterk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content