PERS EN KONINGSDRAMA
Pierre Loppe bijt.
De speeltijd is voorbij. Philippe Bodson is terug uit de Himalaya, zijn afspraak met Gérard Mestrallet van begin januari om een stilstand in te bouwen in hun betrekkingen (tot de terugkeer van de Belgische baron uit de bergen) is voorbij.
Vorige maandagavond werd Philippe Bodson ontvangen door Etienne Davignon (Generale Maatschappij). Intussen is de polemiek in de kranten over de rol van Philippe Bodson en de toekomst van Tractebel opgelaaid. Merkwaardig was het hoofdartikel van Pierre Loppe in La Libre Entreprise van zaterdag 13 februari. Pierre Loppe is een zachtmoedige, diplomatische journalist en commentator. In tegenstelling met zijn traditionele houding spreekt hij stoute taal in La lutte finale. Hij valt Suez Lyonnaise frontaal aan en verwijt de holding zich te gedragen als een autocraat: (citaat) “Y a-t-il eu abus de majorité comme certains juristes le dénoncent? Le marché sanctionnera-t-il celui qui casse un bon management, comme se demande M. Duplat ( nvdr – van de Commissie voor Bank- en Financiewezen). Autant de questions graves auxquelles l’actionnaire autocratique, qui se comporte comme s’il détenait 100 pourcent des actions Tractebel, ne pourra plus échapper longstemps.” (einde citaat).
Wie de media tussen half 1998 (ogenblik van de opslorping van Generale Maatschappij door Suez Lyonnaise) en februari 1999 analyseert, ziet dat door interviews met voornamelijk Franse en Franstalige media (ondanks langdurig aandringen van Trends, de Financieel-Economische Tijd, De Standaard vertelt Gérard Mestrallet zijn verhaal alleen aan zijn taalgenoten) de leiding van Suez Lyonnaise steeds opdringeriger haar wil wenst op te leggen aan Tractebel. Ze volgt daarbij niet de logica van een bod op de minderheidsaandelen bij de industriegroep. Wel komt daarbij de Franse hoogmoed om de hoek kijken: ” Sans nous, Tractebel serait aujourd’hui une division de l’américain Enron. Nous avons empêché cela!” denkt en zegt Gérard Mestrallet. Suez Lyonnaise wordt nog steeds als zwakker ingeschat dan Tractebel door de beursanalisten en de beleggers. Wie heeft wie nodig en wie beschermt wie tegen wie?.
Naar alle waarschijnlijkheid mist Suez Lyonnaise het geld om 100% baas te worden bij de Belgen. Tractebel is té duur voor Parijs. Politiek gezien zou trouwens een bod van Suez Lyonnaise op de minderheidsaandelen van Tractebel toch nog – na de vreemde stilte van de Wetstraat – als een oorlogsdaad worden aangezien door de Belgische politici. En een nederlaag voor premier Jean-Luc Dehaene (CVP). In de aanloop naar 13 juni is dat een zorg die de premier graag aan zich ziet voorbijtrekken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier