Pensioensparen: slim beleggen op lange termijn

© Getty Images/iStockphoto
Record Bank
Publishing Partner

Publishing Partner verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

30 augustus 2016, 06:07 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Dat we straks allemaal wat langer moeten werken, dat weten we intussen. Het geeft ons voldoende tijd om tijdens onze loopbaan zelf een appeltje voor de dorst te voorzien, als aanvulling op het wettelijke pensioen. Pensioensparen biedt daarbij een aantrekkelijk fiscaal voordeel.

Wie met pensioen gaat, geniet in de eerste plaats van een wettelijk pensioen. De hoogte van het pensioenbedrag hangt af van het traject dat je als werknemer, ambtenaar of zelfstandige hebt afgelegd. Vaak bestaat een loopbaan uit de combinatie van diverse jobs en rollen. Niet alleen de duur van je loopbaan speelt bij de berekening van het pensioen een rol, maar onder meer ook je inkomsten, je gezinssituatie en elementen als loopbaanonderbreking en periodes van inactiviteit.

Sparen op eigen ritme

Tijdens je loopbaan kun je zelf een aanvulling op het wettelijke pensioen opbouwen. Bij pensioensparen leg je elk jaar een bedrag opzij. Zo bouw je op je eigen tempo een extra pensioenkapitaal op. Tegelijk geniet je van een interessant belastingvoordeel. Het wettelijke maximum voor pensioensparen bedraagt 940 euro. Voorzie je dat bedrag voor pensioensparen, dan geniet je van 30 procent belastingvoordeel. Anders gezegd: van die 940 euro krijg je via de belastingen 282 euro terug.

“Met pensioensparen geniet je van een interessant belastingvoordeel.”

Via pensioensparen kun je dat potentiële extra pensioenkapitaal op je eigen ritme opbouwen. Je kunt ervoor kiezen het maximale bedrag in één keer te storten. Even goed kun je dat bedrag spreiden, bijvoorbeeld over maandelijkse betalingen. Bovendien is het geen must ieder jaar het maximale bedrag opzij te zetten. Je spaart in functie van de beschikbare ruimte. Maar denk eraan: hoe meer je spaart, hoe groter je belastingvoordeel.

Best mogelijke rendement

Helemaal mooi is het wanneer je het fiscale voordeel koppelt aan het best mogelijke rendement van het opgebouwde bedrag. Wie zijn centen op een spaarboekje parkeert, krijgt daar vandaag zo goed als niets voor. Meer nog, door de inflatie neemt de werkelijke koopkracht van dat spaargeld alleen maar af. Kies je voor pensioensparen via een pensioenspaarverzekering, dan geniet je van een vooraf bepaald minimumrendement, mogelijk aangevuld met een winstbonus.

“De beste kans op een mooi rendement maak je met pensioensparen via een pensioenspaarfonds.”

De beste kans op een mooi rendement maak je echter met pensioensparen via een pensioenspaarfonds. Door je kapitaal te beleggen in een fonds – met zowel obligaties als aandelen – geniet je optimaal van de beursprestaties. Pensioensparen doe je doorheen je hele loopbaan. Bij een pensioenspaarfonds gaat het met andere woorden om beleggen op lange termijn. Daardoor stap je heel gespreid in het fonds en vang je op lange termijn ook de pieken en dalen van de beurs op. Een pensioenspaarfonds biedt zo de beste kans op extra rendement.