PC’S & CO.

Pc/tv. De combinatie van een pc met een tv is al lang aangekondigd en hier en daar al verwezenlijkt. Deze herfst komt een aantal toestellen op de markt in Japan en de Verenigde Staten, waarbij de fabrikanten maar al te goed snappen dat een pc/tv ook nog door het publiek moet worden aanvaard. Er zullen toestellen in hogere prijsklassen worden aangeboden, naast modellen die niet duurder zijn dan de huidige tv’s. Voor 3500 dollar (105.000 frank) zal de Amerikaanse pc-fabrikant Gateway 2000 de Destination verkopen, een hoogwaardige pc/tv. Deze markt wordt ook aangeboord door een joint venture van Compaq met Thomson Consumer Electronics. In Japan zal een aantal tv-toestellen worden aangeboden met een telefoonmodule waarmee men op het Internet kan surfen. De meerprijs zal minder dan 15.000 frank bedragen.

Netwerkcomputers. De basisgedachte is dat pc-gebruikers zowel particulier als professioneel maar zelden de hoogwaardige mogelijkheden gebruiken van hun pc. De firma Oracle kondigt al enige tijd een afgeslankte pc met een prijskaartje van 500 dollar (15.000 frank) aan. Dit toestel zal via een modem op een netwerk kunnen worden aangesloten waarmee talrijke gebruikers gelukkig zullen zijn. Als optie kan wel een geheugenkaart, een Intel-microprocessor en Microsoft-software worden toegevoegd. Apple Computer, IBM, Oracle, Sun Microsystems en Netscape hebben al normen vastgelegd voor nc’s (netwerkcomputers) (zie Trends, 28 maart ’96). De eerste toestellen zullen deze herfst op de markt worden aangeboden. Technische details over de normen kan men vinden op volgende website : http://www.nc.ihost.com.

Information Appliances. Zo noemt de oprichter van de firma Diba, Farzad Dibachi, de productgroep van doelgerichte pc’s die hijzelf heeft uitgewerkt. Dibachi is de gewezen senior vice-president van Oracle Corp. Hij verliet dit bedrijf eind april. Het betreft kleine toestellen die door één enkele toetsaanslag worden bediend. De productwaaier reikt van een tv-accessoire om op het Internet te surfen tot een compacte telefoon met e-mailmogelijkheid. In het totaal dweept Diba met 30 nieuwe productideeën. Dibachi ziet zichzelf als soft- en hardware-ontwikkelaar, die voor zijn productie en verkoop competente partners zoekt.

Design-pc’s. Deze marktniche heeft de firma Acer America aangeboord. Een gewone pc wordt in een nieuwe verpakking gestopt. Zo heeft een designer het model Aspire een aantrekkelijke vorm gegeven met een donkergroene kleur. Omdat bijna alle pc-fabrikanten zich toespitsen op de prestaties van hun toestellen, wil Acer zich door de vormgeving van de concurrentie onderscheiden. Ook Compaq wil wat doen aan zijn pc-design.

Slimme telefoons. In de Verenigde Staten zullen verscheidene firma’s waaronder Philips telefoons op de markt brengen met meer intelligentie dan de huidige generatie. Deze slimme telefoons krijgen beeldschermpjes en grotere toetsen die vaak herhaalde handelingen moeten vergemakkelijken. In een latere fase zal men met die toestellen ook op het Internet kunnen surfen. In de huidige fase zullen deze nieuwe telefoons vooral worden aangewend voor bankverrichtingen, allerhande reserveringen en e-mailmogelijkheid. In de aanloopperiode zal de prijs ongeveer 500 dollar (15.000 frank) bedragen, maar vlug zal de prijs zakken tot 250 dollar (7500 frank) waardoor de markt fiks zal verbreden.

Bron : Trendletter 7/96.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content