Patrick Vandenrhijn
is de CEO van de Duitse machinebouwer voor de elektronica-industrie bdtronic
Europa, word wakker, alstublieft. Als CEO van bdtronic ben ik vaker in het buitenland dan in mijn thuisland. Het bedrijf heeft wereldwijd zeven dochtermaatschappijen, waarvan drie fabrieken. Daarnaast hebben we verkoop- en dienstverlenende filialen in een aantal landen in Europa, in Mexico en in China. Plus nog twee starters, in Zuid-Korea en India.
Vandaar, en zeker in het licht van de huidige politieke en economische situatie, mijn pleidooi voor een sterk functionerende Europese identiteit. In tegenstelling tot de gangbare mening denk ik niet dat die werkt. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) was onlangs op bezoek in China. Hij zou een rist brandende thema’s bespreken. Hij vertegenwoordigde echter enkel Duitsland. Scholz had geen duidelijk Europees standpunt mee. En dus kwam hij over als een brullende tijger zonder tanden.
Een van de hete hangijzers in Duitsland is het eventuele belang van de grote Chinese logistieke speler Cosco in een havenuitbater in Hamburg. Scholz staat onder druk. Critici in de Bondsrepubliek en zijn groene en liberale coalitiepartners willen dat niet. Maar Cosco heeft al in meer dan 70 procent van alle Europese havens een groot belang of zelfs een meerderheidsbelang: van Griekenland over Marseille tot Zeebrugge en Rotterdam. Welk sterk Europees signaal blijft over, als we strategisch belangrijke takken van onze industrie niet in eigen handen houden? Waarmee kunnen we China onder druk zetten voor meer democratie in Taiwan of Hongkong?
Blijkbaar kunnen wij, Europeanen, niet met één grote, sterke stem meespreken in de wereldeconomie en -politiek. De andere grootmachten zien ons als een bende kleine kinderen. We willen allemaal ons zinnetje doordrijven. We kunnen geen blok vormen als puntje bij paaltje komt. Terwijl belangrijke thema’s Europees moeten worden aangepakt, zoals de energiecrisis, de inflatie en de leveringstekorten. We moeten stoppen om zelfs in de Europese familie te lachen met de buren die bijvoorbeeld een miljardencontract door hun neus geboord zien door pakweg een Amerikaans-Australische coalitie.
De Duitsers treden bijna op eigen houtje op in Oekraïne. De Britten verlieten het Europese schip, omdat de gewone mensen zich compleet blind hebben gestaard op de graaipolitiek en de incompetentie van het Europees Parlement in internationale debatten. Het zegt veel over de perceptie van de man in de straat op de Europese instellingen. We hebben dringend behoefte aan sterke beleidsmensen op Europees niveau die ons door deze woelige wateren leiden. Dat zal zeker niet gebeuren door een organisatie die voornamelijk bestaat uit een verzameling uitgerangeerde politici van elke lidstaat, die een gouden handdruk voor bewezen diensten hebben gekregen in hun land van afkomst.
De andere grootmachten zien Europa als een bende kleine kinderen.
Beste Europa, we hebben u meer dan ooit nodig, maar we hebben een team nodig dat meer vertegenwoordigt dan één land. Want eendracht maakt macht.
Volgende week: Marianne Amssoms in New York
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier