“Patricia wist te luisteren”

De zelfhulpgroep in informatica en telecom, Antwerp Digital Mainport, ontpopte zich het afgelopen jaar tot een ervaringsdeskundige voor de overheid.

Het zal wel aan de Antwerpse verkeersknoop liggen, maar nooit in zijn nog korte – zesjarige – bestaan heeft Antwerp Digital Mainport zo in de belangstelling gestaan als de jongste maanden. Met zijn dossier over e-werken, in tandem met een aantal sponsors en met het kabinet van Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens (VLD), heeft Antwerp Digital Mainport (ADM) voluit zijn rol kunnen spelen als ideeënwisselaar tussen ICT-leveranciers en ICT-gebruikers, en ook naar de overheid. En zoals dat gaat: als de ploeg scoort, is de voorzitter gelukkig.

“Meer dan 200 bedrijven hebben de return-on-investment-calculator op de site helemaal doorlopen. Dat is veel meer dan we verwachtten”, zegt Ludo Wijckmans, de algemeen directeur van systeemhuis Xylos die nu een jaar het gezicht is van ADM. “Sinds mei hebben we meer dan 12.000 bezoekers gehad op www.ewerken.be.”

Ludo Wijckmans heeft nog een andere reden om tevreden te zijn. Ondanks de onzekere ICT-conjunctuur sloot Xylos voor de twintigste keer op rij zijn boekjaar met winst af. Dat Xylos als participatie van de Axe-holding rond Christian Leysen kan terugvallen op bevriende bedrijven, wuift hij weg. “Het is niet omdat we gemeenschappelijke aandeelhouders hebben dat ze verplicht zijn om met ons zaken te doen”, zegt Wijckmans, die nog altijd even actief aan langeafstandslopen doet – laatst nog in de dauw van CentralPark.

Volgens hem is Xylos sterk gegroeid door zich toe te leggen op netwerk- en applicatie-integratie. “Onze focus is infrastructuur, complexe servers, opslag en tools om die infrastructuur te beheren. Dergelijke projecten leveren al na korte tijd een return op en dat is wat de klant wil”, zegt Wijckmans. Training – een andere activiteit van Xylos – heeft het moeilijk.

“In de jongste tien à vijftien jaar hebben we het niet meer gezien dat de economie zo sterk gericht was op het verminderen van kosten. In de multinationale ondernemingen is dat nog niet gestopt. Je voelt duidelijk dat de chief information officer het vandaag moet afleggen tegen de power van de aankoopdienst. Het is een terugslag van de tweede helft van de jaren negentig, toen de aankoopdienst buiten spel heeft gestaan”, vindt Wijckmans.

Hij ziet wel een kentering in de ondernemingen met 500 tot 1000 gebruikers, net iets onder de multinationals. “Die beginnen vandaag vervangingsinvesteringen te doen. Maar er is zoveel aanbod op de markt, dat de prijzen zeer slecht blijven.”

Aan een oordeel over minister Patricia Ceysens wil hij zich niet wagen, al kan er een complimentje af: “Ze heeft inspanningen gedaan om naar ons te luisteren en ze heeft initiatieven genomen voor de korte én voor de lange termijn.”

Eén van de punten die hij met de nieuwe minister wil aankaarten, is de vraag hoe de overheid hier een kenniseconomie denkt op te bouwen zonder in fundamenteel onderzoek naar software te investeren. “Zouden er honderd specialisten zijn op dat terrein in België? Hebben we een visie op dat vlak?” Of nog, hoe wil de overheid het gebruik van informatica stimuleren, als ze tegelijk de portable van de consultant thuis als een voordeel van alle aard belast?

B.L.

“Grotere bedrijven beginnen vervangingsinvesteringen te doen, maar de prijzen blijven slecht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content