Pas op: inflatie op komst (dan toch maar weer beleggen in goud)
De terugkeer van inflatie en goud zijn slechts enkele van de frappante conclusies van beursgoeroe Roland Leuschel. Zijn jongste boek, geschreven met Claus Vogt, is ook een laaiend ‘j’accuse’ tegen Amerika’s monetaire magiër Alan Greenspan.
Roland Leuschel & Claus Vogt, Alan en zijn discipelen – Dossier Greenspan. Roularta Books, 213 blz., 24,90 euro.
Wie in de komende twintig tot dertig jaar met pensioen gaat, kan nu al maar beter niet rekenen op de beloften van de staat. Zo luidt een van de krasse uitspraken in Alan en zijn discipelen – Dossier Greenspan, het boek waarin beursgoeroe Roland Leuschel (ex-BBL) en analist Claus Vogt (Berliner Effektenbank) de ene mokerslag na de andere uitdelen tegen het beleid van Alan Greenspan. Vreemd, want de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (de Federal Reserve) wordt wereldwijd bewierookt. Het Duitse duo houdt de economische stethoscoop tegen het beleid van Greenspan en velt een verpletterende diagnose: met zijn extreem expansieve monetaire politiek legde hij de fundamenten voor het ontstaan van speculatieve zeepbellen.
Goed, die zeepbel is bij het krieken van dit millennium gebarsten, de beleggers kunnen weer als vanouds aan de slag. Fout, waarschuwen Leuschel en Vogt, de ellende is niet achter de rug, we staan juist aan de vooravond van veel diepere misère. Eind jaren negentig beperkte de zeepbeleconomie zich nog tot de aandelenmarkten, nu verspreidt ze zich (vooral in de VS) ook naar de rente- en vastgoedmarkt. Vroeg of laat spat zo’n zeepbel uiteen en dan tuimelen we in een gruwelijke financiële crisis en een zware recessie. Dat is het onvermijdelijke resultaat van “Greenspans politiek van het gemakkelijke geld.”
Voeg daar nog de stijgende prijs van olie en andere grondstoffen aan toe (op het helse ritme van de Chinese groei) en alle ingrediënten zijn klaar voor een terugkeer van de inflatie. Dat zal de meeste westerse politici nog goed uitkomen ook, want inflatie is dé manier om de beloofde pensioenen te kunnen betalen: “We kunnen ons probleemloos voorstellen dat de volgende regeringen royaal het pensioenbedrag zullen waarborgen en tegelijkertijd voor inflatiecijfers van 4 % tot 6 % zullen zorgen. Dat de gepensioneerde reëel minder in zijn portemonnee heeft, kan dan gemakkelijk in de schoenen van de zondebok inflatie worden geschoven.”
Voortdurend laveren de auteurs tussen macro-economie en de tastbare gevolgen voor de beleggersportefeuille. Het boek speelt twee wedstrijden door elkaar én slaagt er nog in die naar een verrassend harmonieus orgelpunt te stuwen. Doorgaans verdwalen dergelijke boeken in het labyrint van de uiteenlopende disciplines, maar bij Leuschel en Vogt leiden de verschillende perspectieven juist naar een helder routeplan. Hun conclusies hebben niet alleen belang voor de beleggers, ze zijn ook cruciaal voor de (nabije) toekomst van de westerse democratieën en sociale structuren. De auteurs wijzen zelfs naar de rampzalige gevolgen van de crisis in de jaren dertig.
Luc De Decker
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier