PARKEREN MET PIAF

Piaf is de naam van een meeneem- parkeerautomaat. Krautli uit Dilbeek verdeelt de automaten, Belgische gemeenten drijven er hun parkeerinkomsten mee op.

De meeneem-parkeerautomaat. Vier jaar geleden bracht de nv Krautli hem op de markt. Inmiddels wordt het apparaat in twaalf Belgische gemeenten gebruikt, er werden al 5000 stuks van verkocht. Het apparaat wordt geproduceerd door het Franse bedrijf Innovatron, en heet Piaf. ” Edith Piaf was een straatmus, een zangeres van de straat. Ook het apparaat wordt op straat gebruikt,” verduidelijkt technical product manager Willy Van Cauwenbergh van Krautli. “De naam Piaf heeft een nostalgische weerklank.”

Met de Piaf moet de autobestuurder niet meer uit de wagen om geld in een parkeerautomaat te stoppen. Het apparaat wordt in de wagen zelf bevestigd, de agent leest de resterende tijd. Een ingebouwde chip registreert het te betalen bedrag, ook voor verschillende tijdzones. “De Piaf geeft een rendement van 100 %,” zegt Willy Van Cauwenbergh. “De gebruiker betaalt precies voor zijn parkeertijd. In een gewone automaat, ook met een Proton-kaart, betaal je altijd een paar minuten te veel. Wie cash betaalt, heeft slechts een rendement van 65 %.” De Piaf maakt investeringen in dure parkeerautomaten overbodig. Bovendien wordt arbeidskracht bespaard, want het ledigen van automaten is ook niet meer nodig.

De Piaf heeft evenwel ook nadelen. “Het apparaat is universeel, maar de kaart met de chip is slechts te gebruiken in één gemeente. In België hanteren alle gemeenten verschillende parkeertarieven. Ook de marktdagen verschillen. Zelfs binnen een gemeente zijn er verschillende zones.” De twaalf gemeenten die de Piaf gebruiken onder meer Diest, Ieper, Knokke, Lokeren, Oostende en Waregem hebben dus elk een eigen kaart. De Franse producent Innovatron bedrukt de kaarten in het eigen bedrijf, en zet er het wapenschild van de gemeente op. De kaart is bovendien niet herlaadbaar. Dit zou voor Krautli een te duur distributieapparaat meebrengen.

Met de Piaf biedt Krautli extra toegevoegde waarde binnen het segment van de parkeerdiensten. Het bedrijf levert al een kwarteeuw parkeerautomaten op de Belgische markt, en heeft naar eigen zeggen een vijfde marktaandeel. De parkeerautomaten van het merk Cale, zijn goed voor een tiende van de omzet. Het 100 % filiaal van het Zwitserse familiebedrijf haalde in 1996 een omzet van 550 miljoen frank, gemaakt door zeventig werknemers. Vier vijfde van de omzet wordt gehaald door de verkoop van auto-onderdelen. Krautli is steeds exclusief invoerder van bepaalde merken, en neemt eveneens de dienstverlening na verkoop voor zijn rekening.

WILLY VAN CAUWENBERGH (KRAUTLI) De Piaf geeft een rendement van 100 %. Een gewone parkeerautomaat slechts 65 %.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content