PANDREITJE. Bloeiende Brugse Protea

De ASLK gaat een vijfsterrenhotel bouwen op de plaats van het Brugse Pandreitje. De uitbating komt in handen van het Zuidafrikaanse Protea. Voor Afrika’s grootste hotelketen meteen de eerste stap buiten het kontinent.

Locatie : Kaapstad.

Protea heeft in Vlaanderen een politieke bijsmaak. In Zuid-Afrika is het de naam van een prachtige bloem, de nationale trots, én de naam van de grootste hotelketen van het land. Als alles goed gaat, gaat die bloem nu ook in Brugge bloeien.

Danny Bryer, verkoop- en marketingdirekteur van de hotelgroep Protea : “We hebben een beginselakkoord getekend met de ASLK. Een managementakkoord is er nog niet, maar het ligt wel in de lijn van de verwachting. ” Dat akkoord moet aan Protea de uitbating toevertrouwen van het luxueuze kongreshotel dat de ASLK via zijn 100 %-dochter ES-Finance wil bouwen op de plaats van het Brugse Pandreitje, de vroegere Brugse mannengevangenis. ASLK nam vorig jaar het projekt over van het failliet gegane Imsay, dat in ’88 met het Brugs-stadsbestuur een erfpachtovereenkomst sloot voor het Pandreitje. Het hotel, dat april ’97 af moet af zijn, zal 220 kamers tellen en over kongresfaciliteiten beschikken voor 400 tot 600 mensen.

Dit kontrakt wordt een primeur voor de Protea-groep. De groep is betrokken bij 84 hotels in Afrika, vooral in het zuiden en oosten. Zuid-Afrika spant (uiteraard) de kroon, met 62 hotels. Maar de groep staat ook sterk in Malawi met 8 hotels en heeft eind verleden jaar een joint venture gesloten met de ontwikkelingsarm van de Tanzaniaanse regering om er 4 hotels te renoveren en financieel lonend te maken. Protea is ook vertegenwoordigd in Swaziland, Zimbabwe, Kenia, Egypte, Mauritius en Réunion. En de groep heeft marketing- en verkoopkantoren in Londen en Frankfurt.

MANAGEMENT EN FRANCHISE.

Protea is slechts matig geïnteresseerd in het aankopen van hotels. Wel in het sluiten van managementkontrakten of het aanbieden van franchises voor hotels. “Door onze expertise inzake management en marketing zijn we ook een interessante partner voor kleinere hotels, ” zegt Danny Bryer. “We staan erop dat elk hotel zijn eigen identiteit bewaart, want de toerist is stereotiepe hotelkamers beu. Kleine hotels kunnen via ons op alle mogelijke computersystemen van luchtvaartmaatschappijen kamers aanbieden, wat anders financieel onmogelijk zou zijn. “

Ongeveer 8000 personen worden door de Protea-groep tewerkgesteld. “De groep biedt op dit ogenblik 7100 bedden in de middenklasse, maar we hebben met de lancering van de Premier-Protea-formule een stap gezet in de richting van exclusieve hotels voor de veeleisende gast, toerist en zakenman. “

Danny Bryer zegt dat het louter toeval is dat België wellicht het eerste Protea-hotel buiten Afrika zal opleveren. “We hebben scouts die rondkijken in Europa om nieuwe mogelijkheden te ontdekken, ” voegt hij eraan toe. Eerdere pogingen om in Engeland voet aan wal te zetten, mislukten.

Al blijft Afrika de belangrijkste markt, alle interessante voorstellen in Europa worden onderzocht.

OEGANDA.

Ook elders in Afrika blijft Protea uitbreiden. Op 1 april gaan de deuren open van de Ranch on the Lake, een luxueus hotel met 50 bedden op de oever van het Victoriameer op een dikke 10 kilometer van Kampala in Oeganda.

Verder werkt Protea aan zijn dubbele as in Afrika : toerisme van Kaïro over de oostkust naar Zuid-Afrika en zakenreizen aan de westkust van Nigerië via Senegal en Angola tot in Namibië en het vaderland.

Bryer wuift ons uit met een citaat van de oprichter en grote baas, Otto Stehlik : “Niemand zal Protea ooit beoordelen aan de groei of de grootte van de groep, maar slechts aan de kwaliteit. ” Brugge wordt wellicht de eerste proef op de som, buiten Afrika.

SDP

DANNY BRYER (PROTEA) EN PANDREITJE Danny Bryer (boven) plaatst binnenkort handtekening onder overeenkomst met ASLK voor de bouw van een hotel op de plaats van Brugs Pandreitje (links).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content