Pakken, die (gigantische) winst!

Bekaert is echt een modelbedrijf, een industriële Belgische parel die een goede keuze maakte door naar groeilanden te trekken. Maar alles heeft een prijs. Het aandeel is in ruim een jaar tijd met 250 % gestegen.

Laten we duidelijk zijn: er is op zich niets mis met Bekaert. Integendeel, het West-Vlaamse bedrijf bruist als nooit tevoren. Op de jaarresultaten 2009 zijn alleen superlatieven van toepassing. Als één jaar het grote (strategische) gelijk van Bekaert bewijst, dan is het 2009 wel. Door de zware crisis in West-Europa en Noord-Amerika kwam vorig jaar 90 % van de bedrijfskasstroom (ebitda) op groepsniveau (349 op 386 miljoen euro) uit Azië-Pacific. Bij de bedrijfswinst en het nettoresultaat krijgen we hetzelfde verhaal. Per aandeel werd er 7,69 euro verdiend, tegenover 8,83 euro per aandeel in recordjaar 2008. Dat is een achteruitgang met slechts 13 %. Een decennium geleden zou Bekaert in die omstandigheden meer dan waarschijnlijk de rode cijfers niet hebben kunnen vermijden. Azië-Pacific liet dankzij recordverkopen in China in de tweede jaarhelft weer een dubbelcijferige omzetgroei noteren. Tussen 2002 en 2009 evolueerde de groepsomzet in de geïndustrialiseerde landen van 65 naar 40 % en klom die van de opkomende landen van 35 naar 60 %. De grootste sprong is uiteraard voor Azië-Pacific, dat van 9 naar 24 % ging. In China won Bekaert vorig jaar nog marktaandeel tegen nog hogere marges omdat het bedrijf, in tegenstelling tot de concurrentie, geen personeel ontsloeg en zo bij de vraagherneming na het Chinese Nieuwjaar volledig klaar was om de klanten onmiddellijk en volledig te bedienen.

Operationeel gaat het Bekaert dus nog steeds voor de wind. Na de koersstijging van 250 % van de voorbije 13 maanden kunnen we niet meer stellen dat de grote kwaliteiten van Bekaert door de markt nog niet opgemerkt zijn. Alle analisten zijn terecht zeer positief over het bedrijf. Ze geven dan ook meestal een koopadvies. Wij vrezen echter dat er ons een algemene beurscorrectie te wachten staat. Zeer sterk gestegen aandelen als Bekaert zijn daar meer dan gemiddeld gevoelig voor. We nemen het meest gestegen Bel-20-aandeel dan ook als voorbeeld. Beleggers kunnen immers een gigantische winst binnenrijven. Een ander gevoelig punt in het Bekaert-aandeel zijn de groeivertragende maatregelen van China die eraan komen. Kortom, pak die (enorme) winst op Bekaert! U kunt het aandeel wellicht deze zomer al een heel stuk lager weer kopen. (C)

Door Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content