Paalwoningen in de Maas
Betonnen woning op het water
Hoe schaars bouwgrond ook wordt, huizen bouwen in overstromingsgebieden waardoor ze regelmatig onderlopen is geen goed idee, zo bleek de afgelopen jaren in België. Het Nederlandse bouwbedrijf Dura Vermeer keerde de logica om: geïnspireerd door woningen in de Aziatische Mekong-delta ontwierp het huizen op het water die meebewegen met het waterpeil. Op 28 maart plaatste het zes ‘Maasvilla’s’ in de rivier in het Nederlands-Limburgse Ohé en Laak, een deelgemeente van Maasgouw dat vlak bij de Belgische grens ligt.
Drijvende en amfibische huizen
Dura Vermeer plaatste twee drijvende en vier amfibische woningen in de Maas. De drijvende huizen rusten alleen bij een heel lage waterstand op palen. De amfibische woningen staan op tien meter lange funderingspalen en komen daar enkel van los wanneer het waterpeil minstens 1,3 meter stijgt. Dat gebeurt een paar keer per jaar. De woningen kunnen een verschil in waterstand van acht meter aan. Via stalen buizen van 25 meter lang – ‘geleidingspalen’ genoemd – komen de woningen opnieuw op de fundering terecht wanneer het water zakt.
Slapen onder water
De onderkant van de woning bestaat uit een betonnen drijflichaam dat ongeveer honderd ton weegt en 64 vierkante meter beslaat. Deze betonbak is 1,80 meter hoog en komt ongeveer zestig centimeter boven het water uit. In deze betonnen bak bevinden zich drie slaapkamers en twee badkamers. De verdieping daarboven is vanwege het lichte gewicht in hout gebouwd en bevat de woonkamer, de keuken en een balkon van tien vierkante meter.
Grote telescoopkranen
Het duurt ongeveer acht maanden om één woning te bouwen. De huizen worden ter plekke op de oever gebouwd, waardoor het niet mogelijk is alle woningen in een keer op te trekken. Een van de grootste telescoopkranen van Europa hijst de woningen op hun plaats. Het is niet de eerste keer dat Dura Vermeer zulke paalwoningen bouwt in Nederland, maar het is voor het eerst dat in het betonnen drijflichaam kan worden gewoond.
Gas en elektriciteit
Hoe zijn deze woningen op het elektriciteits-, kabel-, telefoon- of gasnetwerk aangesloten? Deze kabels moeten immers de niveauverschillen kunnen opvangen wanneer de woningen gaan drijven. Het bouwbedrijf heeft de kabels daarom gebundeld op een rol die op- en afrolt afhankelijk van het waterpeil.
Weekendhuisje in de natuur
Dura Vermeer uit Rosmalen mikt op kopers die op zoek zijn naar een tweede woning in de natuur. Deze huizen liggen in Recreatiepark Maasterp, vlak bij een groot watersportgebied. Hier mogen alleen woningen worden gebouwd die de natuurlijke doorstroming van de rivier niet belemmeren.
BENNY DEBRUYNE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier