Overtuigende argumenten
Twee winnaars moeten kiezen tussen de twintig projecten die we ontvingen, was allesbehalve een makkelijke taak. De jury geeft tekst en uitleg bij zijn beslissing.
De zevende uitgave van onze wedstrijd “Bedrijfsgebouw van het jaar” was over de hele lijn bijzonder positief. Eerste bron van tevredenheid: het aantal deelnemers. Er werden liefst 19 projecten ingediend. Van dansschool tot kantoorgebouw en evenementenzaal; alle projecten wijzen erop dat 1999 een uitzonderlijk jaar is. De tweede factor van tevredenheid heeft te maken met de kwaliteit van de ingediende projecten. Ze getuigen van de kracht van de Belgische architectuur die maar al te vaak en spijtig genoeg nog ondergewaardeerd wordt.
Een keuze maken tussen zoveel kandidaten die aanspraak maken op de overwinning was geen sinecure. Trends en Trends-Tendances hebben een jury samengebracht rond voorzitter René Greish die mikt op de sterkte van de complementariteit (zie kader). De jury, bestaande uit ingenieurs, architecten en kunstenaars, analyseerde elk gebouw op alle facetten.
Na een eerste selectie werden twaalf gebouwen weerhouden, waarvan er uiteindelijk zes genomineerd werden. U kan ze vanaf pagina 83 ontdekken. De jury heeft de voorkeur gegeven aan minimalistische ingrepen maar met een maximum aan architecturale betekenis. Bovendien wilde de jury die projecten in het licht stellen die een originele reflectie bieden op het patrimonium.
MOED EN PASSIE.
In Vlaanderen hebben deze criteria geleid tot de verkiezing van de Evenementenhal Fabriekspand van Roeselare. De jury werd vooral aangetrokken door de heldere taal van het programma. Via minimalistische ingrepen die de industriële functie van het gebouw onderstrepen, zijn de architecten Coussée & Goris erin geslaagd om het complex een vooraanstaande en hedendaagse plaats te geven zonder het gebouw te schenden. Het gebouw werd via enkele eenvoudige ingrepen aangepast aan de vereisten van deze tijd. Zo werd het gered van de afbraak en komt het opnieuw tot leven. Door deze onderscheiding wenst de jury ook de moed en de passie van de bouwheren te beklemtonen die, op louter eigen initiatief en uit liefde voor het patrimonium, dit gebouw uit de vergetelheid hebben gehaald.
EEN VERBLIJF VOL LICHT.
Aan Franstalige kant liet de jury zijn keuze vallen op een kantoorgebouw gevestigd in het centrum van Brussel. Een gebouw dat opvalt door zijn sterk karakter en persoonlijkheid. De opbouw van het complex waarin alles vervat zit in een spel van licht heeft de aandacht van de jury weerhouden. Bovendien vielen de perfecte beheersing van ruimte en materialen door Marc Lacour en zijn team, en de homogeniteit van het geheel, verworven door een evenwichtige beheersing van repetitieve elementen, bijzonder in de smaak. Tot slot lauwerde de jury ook de originele oplossingen die men gekozen heeft om de gevels aan de straatkant te behouden.
DE JURY
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier