Overnamekoorts in farma en biotech
Ook in de farma- en de biotechsector heerst volop fusie- en overnamekoorts. De meest treffende illustratie daarvan is de aankondiging deze week van de megafusie van Pfizer met Allergan, de producent van Botox (lees ook p. 9). Op basis van de omruilverhoudingen gaat het om een deal in de buurt van 160 miljard USD, een overeenkomst die de deal AB InBev-SABMiller nog een stuk overstijgt. Dat is een hoogtepunt in de fusie- en overnamekoorts in de sector, maar de meeste waarnemers zijn het erover eens dat het geen eindpunt is. Richting 2016 worden nog flink wat kandidaat-overnemers naar voren geschoven.
In de eerste plaats wordt naar Johnson & Johnson (J&J) gekeken. De mastodont beschikt over de vereiste kasreserves en kan tot meer dan 40 miljard USD schulden aangaan. Alleen heeft het bedrijf niet meteen de traditie om grote overnames in farma te doen. Gilead Sciences, het biotechbedrijf met de grootste marktkapitalisatie, heeft wel te kennen gegeven dat het een grote overname in overweging neemt. Het is de jongste jaren pijlsnel gegroeid in de markt van hepatitis C en weet dat het vlak bij piekverkopen staat. Andere farma- en biotechreuzen die over flink wat financiële capaciteit beschikken om zich op het overnamepad te wagen, zijn Roche, AbbVie, Biogen en Amgen. Het mag echter duidelijk zijn dat over de capaciteit beschikken niet meteen tot een megadeal hoeft te leiden.
Overnamegevoelig
Er zijn ook farmabedrijven waarvan de analisten veeleer verwachten dat ze een of meer afdelingen afstoten in 2016. Sanofi heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat het zijn dierengeneeskunde en zijn generische middelen wil verkopen. Bij Novartis denken experts aan Alcon, de wereldleider in oogziekten. De portefeuillewaarde GlaxoSmithKline wordt zelden genoemd als een partij die een grote overname overweegt, eerder als een mogelijke prooi. Maar we zitten voor alle duidelijkheid niet met het oog op een deal in dat aandeel. We gaan voor het stabiele dividend en het herstel van de winstgroei in de eerstvolgende jaren. Een afsplitsing van de consumer healthcare kan wel een optie zijn.
Anderzijds hebben we er geen geheim van gemaakt dat we in Vertex Pharmaceuticals een ideale prooi zien voor bijvoorbeeld J&J, Gilead en Biogen. Die marktleider in de zeldzame taaislijmziekte heeft een sterke omzet- en winstgroei in het vooruitzicht. Ook de overname van Belgische biotechbedrijven in de voorbeeldportefeuille mogen we niet uitsluiten. Het meest wordt MDxHealth in dat verband genoemd. Voor Bone Therapeutics is het wellicht nog te vroeg. We zien Ablynx volgend jaar internationaal ook meer en meer in de kijker lopen. Het Gentse biotechbedrijf staat voor een cruciaal jaar. Niet als toekomstige prooi, maar wel voor een verdere stap in de richting van een mooi groeiverhaal. Vandaar dat we het bedrijf nog eens uitvoerig aan bod laten komen (lees p. 7).
VERTEX PHARMACEUTICALS BLIJFT DE IDEALE OVERNAMEPROOI.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier