OVERNAMEBOD DEGREMONT
Gevolgen voor België ?
Einde deze maand lanceert de groep Suez-Lyonnaise des Eaux een openbaar overnamebod op de Franse waterzuiveringsmaatschappij Degrémont (totale omzet in 1996 : 33 miljard frank). De nutsreus beschikt al over 71,5 % van het kapitaal en biedt de andere aandeelhouders nu 500 Franse frank per deelbewijs of 19,3 % meer dan de huidige koers. De totale operatie wordt geraamd op 1 miljard frank.
“Deze beslissing heeft voor België geen enkel gevolg,” zegt Jean-Robert Boulanger, directeur-generaal van Degrémont Benelux : “Wij zijn al 100 % in handen van Degrémont. Het overnamebod past alleen maar in de strategie van Suez-Lyonnaise des Eaux om rond zijn vier kernactiviteiten energie, afval, water en communicatie volle dochters uit te bouwen, zonder dat de aandelen verspreid zitten. Hierbij bevestigt de nieuwe holding haar voornemen om een sterke industriële groep uit te bouwen. Op termijn sluit ik een vorm van samenwerking met Biotim, de watermaatschappij van Fabricom (nvdr dochter van Tractebel en kleindochter van Suez-Lyonnaise des Eaux) evenwel niet uit.”
Met een omzet van 890 miljoen frank en 85 medewerkers is Degrémont Benelux een 100 %-dochter van Degrémont de Belgische marktleider inzake waterbehandeling. Naast filialen in Herstal en Wilsele bezit de onderneming ook drie dochters : Serpi-Erpac (50 %) in Herstal, Degrémont Holland (100 %) in Bunnik (Nederland) en Puritek (34 %) in Aarhus (Denemarken). De geconsolideerde omzet bedraagt 1,4 miljard frank.
De voorbije twee jaar deed Lyonnaise ook al een overnamebod op Elyo (energie), Entreprise Jean Lefebvre (openbare werken) en Eau et Force (water). Financiële analisten verwachten dat nu Sita, de afvalpoot van Lyonnaise, aan de beurt is. Zij sluiten niet uit dat Fabricom/Watco, de milieumaatschappij van Tractebel (zie Trends, 17 oktober 1994), onder Sita zal worden ingebracht. Maar de vraag is hoe de Europese Commissie hierop zal reageren. Onder druk van de vrije mededinging heeft de nieuwe holding zich bereid verklaard de 49 % van Sita in Page te verkopen. Page is een Belgisch afvalverwerkingsbedrijf met een omzet van 1,8 miljard frank en 535 medewerkers. Het is voor 51 % in handen van Vulcain Environnement, een joint venture tussen Cockerill Sambre en de Waalse Gewestelijke Investeringsmaatschappij SRIW). Reden voor de verkoop ? De dominantie van de groep in Wallonië zou na een eventuele samensmelting met marktleider Watco te groot worden. In Vlaanderen bezit Sita 70 % in B&P Sobry en 100 % in Van Coppenolle.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier