‘Overheid staat achter op cybercriminelen’

WIE

Catherine Van de Heyning (36)

WORDT

Partner bij ARTES Law

WAS

“Na mijn doctoraat werd ik docent aan de Universiteit van Leiden in Nederland en de Vrije Universiteit Brussel. Nu ben ik professor aan de Universiteit Antwerpen. Parallel daarmee deed ik mijn eerste praktijkstappen in de advocatuur en groeide ik door tot senior advocaat in gevestigde Belgische kantoren. Mijn focus heeft altijd op het strafrecht gelegen, op de rechten van de verdediging in het bijzonder.”

WIL

“De stap naar vennoot strafrecht, cybercrime en cyberveiligheid is logisch. Vennoot worden in een kantoor, betekent dat je de controle en de verantwoordelijkheid krijgt voor het eindproduct. Het is een objectieve vaststelling dat het strafrecht zich verlegt naar de digitale wereld. Het valt me op dat zowel bij bedrijven als bij particulieren onvoldoende kennis is over die bedreiging. Ik geef advies over hoe om te gaan met die dreiging en welke stappen men moet nemen als het misgaat, bijvoorbeeld bij grootschalige ransomware-aanvallen. Ook de overheid staat een stap achter op de cybercriminelen. Die achterstand inlopen wordt de uitdaging. Tegen die achtergrond verandert de functie van de advocaat fors. We moeten ons durven af te vragen waar de meerwaarde voor de klant ligt. Almaar meer wordt de advocaat de expert met een belangrijke adviserende rol, terwijl legaltech het louter uitvoerende werk doet. Dat zie je in alle domeinen, hoewel je in het strafrecht altijd nog een grote menselijke factor zal hebben, zoals de persoonlijke voorbereiding van verhoren, pleiten en gevangenisbezoek. Maar de richting waarin de dingen uitgaan is duidelijk en we zetten er hard op in om mee te gaan in die evolutie.”

VRIJE TIJD

“Twee kindjes slorpen wel wat tijd op. Ik boks en dans graag. En ik wil de wereld zien, door te reizen als er tijd is, maar anders in boeken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content