Over het amerikaanse zelfvertrouwen
Onder president Ronald Reagan (1981-1989) keerde de Amerikaanse economische en politieke balans, beaamt het ambassadeurskoppel. Ann Korologos: “President Reagan gaf de Amerikanen hoop. Het beeld van de shiningcityonthehill werd daarvan hét symbool. De ommekeer die Ronald Reagen bracht voor het Amerikaanse zelfbeeld en zelfvertrouwen kan niet overschat worden. Dat werkt vandaag door. Bij de eerste contacten met de Europeanen werd ik als minister van Arbeid onder president Reagan aangevallen wegens de hoge rentevoeten. Zijn ploeg heeft dat bijgestuurd. Onder de Reagan-administratie gingen wij van hoge naar lage rentevoeten, en keerde de recessie. De belastingverlagingen hadden een gunstig effect en er kwam een rigoureuze muntpolitiek. Die vier elementen behoren vandaag tot de basiskenmerken van de Amerikaanse economie. President Reagan groef na de economische heropleving de grondvesten voor een nieuwe sociale zekerheid, een hervorming met als doel meer hulpbehoevenden kansen te geven. President Reagan had enorm veel gezond verstand.”
TRENDS. Denkt u dat de Republikeinen nog vele jaren de overhand zullen hebben?
TOM KOROLOGOS. “Ik zie minder polarisering dan de media. Er zijn Republikeinen in Democratische staten en Democraten in Republi-keinse staten. Wel is het zo dat president Bush herkozen werd met een opvallende voorsprong. Wij vechten als gek tijdens de verkiezingen. De verkiezingen houden de Amerikanen ook veel meer bezig dan dit het geval is bij Europeanen. De strijd om het Witte Huis in 2009 is vandaag gestart. Dat geeft een levendigheid en ruchtbaarheid aan het debat die hier zwakker is. Na de uitslag van de verkiezingen komen de tegenstellingen samen. Je hebt coalities nodig, ook in Washington. Bij de inauguratie van president Bush was de polarisering afgezwakt, de legitieme boss is de boss van iedereen.”
ANN KOROLOGOS. “Ik hoop dat de jonge Amerikanen uit de jongste verkiezingen leerden dat je niet wint door tegen iemand te zijn. Je wint niet door iemand te haten. De Democraten hebben die les geleerd en interesseren zich opnieuw voor de morele waarden van de mensen, voor de rol van de kerken in het leven van de Amerikanen. Deze president noch president Reagan moest daarvoor bochtenwerk doen. Het is hun karakter en identiteit om daar respect voor op te brengen. Jonge mensen willen authenticiteit.”
TOM KOROLOGOS. “Er is vandaag een Republikeinse meerderheid in de VS, dat is duidelijk. Of de Republikeinse hegemonie wortel zal schieten, is nog een gissing. President Bush doet niet meer mee in 2008, vice-president Dick Cheney evenmin en dus zullen er in de Republikeinse partij nieuwe talenten moeten opstaan.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier