Architecten en restaurateurs van gebouwen vinden langzaam maar zeker de weg naar de nieuwste dada van kunstenaar Benoît Van Innis. Samen met Carrelage de Marais ontwerpt hij artisanale cementtegels met Moorse invloeden.
Galerie Valerie Traan (Reyndersstraat 12, 2000 Antwerpen) exposeert tot 2 februari werk van Benoît Van Innis en zijn vrouw Bela Silva.
Hier in het Westen is de industrialisering van de tegelproductie een feit”, zegt Benoît Van Innis. “Het puur ambachtelijk gemaakte product is hier verdwenen. Dus moet ik het gaan zoeken waar men het nog kan vinden. Dankzij de samenwerking met Carrelages du Marais is dat gelukt.”
Als het waar is dat — zoals de vzw Arteconomy beweert — de combinatie tussen kunst en ondernemen voor een ontegensprekelijke creatieve meerwaarde zorgt, dan wacht de tandem Benoît Van Innis-Pieter Ballegeer nog een riante toekomst. Ballegeer had er na enige tijd genoeg van om voor grote bedrijven te werken, en wilde zijn eigen zaak. Hij kocht zich als aandeelhouder in bij de Franse tegelbouwer Carrelages du Marais. Eén ontmoeting met Benoît Van Innis was voor Ballegeer voldoende om, naast het klassieke aanbod, ook plaats te voorzien voor designtegels.
“Het is de bedoeling een unieke en tijdloze collectie op de markt te brengen”, zegt Pieter Ballegeer namens Carrelages du Marais. “Het werk van Van Innis werd in het verleden al opgenomen in vloer- en wandbekleding en bij diverse projecten van gerenommeerde architecten. Denk maar aan de aankleding van de muren van het Brusselse metrostation Maalbeek.”
Dominospel
Van Innis bewerkt de in Vietnam gemaakte cementtegels met een eigen motief van zwarte balken op een witte achtergrond. De balken staan nu eens op zich, dan weer gestapeld of in hechte blokken. Kortom, het is net een stapeltje domino’s met symmetrische of asymmetrische balken.
De kunstenaar herinnert zich nog precies waar hij de inspiratie vandaan haalde. “In Portugal — ik ben gehuwd met de Portugese kunstenares Bela Silva — zag ik een muur met Moorse motieven. Architecten of bouwheren kunnen hiermee aan de slag om op de vloer of tegen een wand een gepersonaliseerd tegeltapijt te maken. Via een speciaal ontwikkelde webapplicatie is het zelfs mogelijk simulaties te maken, waarbij ook de kleuren kunnen variëren.”
Pieter Ballegeer is erg enthousiast over de kruisbestuiving tussen zijn aanbod en de input van Van Innis. “De creatieve mogelijkheden met tegels zijn vandaag door de ver doorgedreven industrialisering eerder beperkt. Ooit was het anders. Wie kwaliteit én unieke ontwerpen wil voor zijn woning, kantoor, school of gebouw, komt automatisch terecht bij artisanale tegels. Van Innis zet is een honderd jaar oude ambacht om in een hedendaags product met een kunstig tintje en toch tijdloos design.”
Van Innis wist al van zijn zestiende dat hij kunstenaar wou worden. Maar zijn droom wekte in het Brugse bourgeoisgezin van acht kinderen in de jaren zeventig niet meteen veel enthousiasme. Maar hij zette door. Intussen heeft hij er wel al enkele decennia op zitten als een man van creatieve ideeën die ook zijn handen laat spreken. “Ach, de ene is adviseur van Gerard Mestrallet bij GDF Suez geworden en de andere is kunstenaar. Maar we zijn allebei gelukkig”, zegt hij met een knipoog naar zijn broer.
KAREL CAMBIEN, FOTOGRAFIE THOMAS LEGRÈVE