Oude muziek in Brugge.

De Brugse afdeling van het Festival van Vlaanderen laat naast de Orgelweek en de Middagconcerten vooral sacrale en Britse muziek horen.

Brugge is straks voor de 34ste keer gedurende enkele weken hét centrum van de oude muziek. Musica Sacra en Musica Brittannica zijn deze keer de hoofdthema’s, die vooral in de avondconcerten worden uitgewerkt. Maar er is ook het jaarlijkse concours ditmaal voor orgel en er zijn de Middagconcerten in de Ryelandtzaal, die in 12 etappes “een verrassend traject doorheen de muziek van de Middeleeuwen tot de 19de eeuw uittekenen”. Verrassend is zeker Le Roman de Fauvel. De “held” van deze muzikale satire is de ezel Fauvel die de gebreken van de mensheid in zich verenigt de letters van zijn naam verwijzen naar vleierij, gierigheid, eerloosheid, ijdelheid, jaloezie, lafheid. Rond hem heeft Gervais du Bus zijn “roman” met 132 muziekstukjes gebouwd in de jaren 1310-1316, met inlassingen van andere componisten, met verwijzingen naar de misbruiken in de kerk, naar de strijd tegen de Orde van de Tempeliers enzovoorts. Het ensemble Lucidarium brengt er een half-scenische uitvoering van op 30 juli om 11.30 uur.

De avond voordien toont het Britse gezelschap Opera Restor’d een ander stukje satire, de opera The Dragon of Wantley van John Frederik Lampe (ca.1703-1751), waarin de Italiaanse opera gehekeld wordt. Door Lampe gecomponeerd in Händeliaanse stijl, bleef dit werk van 1737 tot 1872 op de Londense affiche ; het was er een van de meest populaire Engelse producties uit de 18de eeuw.

Wie meer heil ziet in sacrale muziek, komt in Brugge zeker aan z’n trekken, met o.a. de verklanking door Ex Tempore en Musica Antiqua Köln van drie zettingen over het Stabat Mater door drie componisten van rond 1700 : Draghi, Caldara en Steffani (26 juli) ; het Hooglied, gebed in de muzikale traditie van de 12de en 13de eeuw ( Cantilena Antiqua, 5 augustus), of nog, muziek uit de kloosters in Bologna tijdens de 17de eeuw ( Cappella Artemisia Bologna, 4 augustus).

Twee niet-sacrale aanraders : het New London Consort (met sopraan Catherine Bott) met Engelse consort-muziek uit de tijd van Elisabeth I en Jacob I op 30 juli ; en Il Giardino Armonico met werk van Händel, Purcell en Locke op 10 augustus.

RAF PAUWELS

Festival Musica Antiqua, van 26 juli tot 10 augustus in Brugge. Plaatsbespreking : Dienst Toerisme, Burg 11, 8000 Brugge. Tel.(050)44.86.86

Mystiek huwelijk van H. Catharina (detail) Embleem van het festival, dat veel sacrale muziek programmeert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content