OUDE MEESTERS

Massaproductie weegt nog steeds niet op tegen kennis. In de muziekwereld verwierf Maene uit Ruiselede een vaste stek.

Als wegwijzer aan de oprit naar de ambachtelijke zone in Ruiselede dient een oude piano. Het bordje wijst naar het bedrijf Maene, specialist in de verkoop van piano’s en de productie van historische klavierinstrumenten.

Eind augustus verhuisde zaakvoerder Chris Maene uit het centrum naar de rand van Ruiselede. “Door de bundeling in één gebouw vermijden we versnippering. Voordien hadden we drie vestigingen: een magazijn, het atelier en de winkel. Alles is nu samen in één gebouw. De klant kan de bouw van de muziekinstrumenten zien, en dat verhoogt het vertrouwen.”

Vakmanschap staat hoog in het vaandel bij het familiale Maene. Dat in Zuidoost-Azië piano’s en masse worden gemaakt, deert Chris Maene geenszins. Het bedrijf onderscheidt zich met een uitgebreide dienstverlening, én de productie van oudere instrumenten. Terwijl elders in het land pianoverkopers systematisch bezuinigden op personeel, groeide bij Maene het aantal werknemers. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld dagelijks vier stemmers op de baan. Deze werknemers zijn verdeeld over drie bedrijven. De bvba Maene-Doutreloigne is het atelier voor nieuwbouw en restauratie en telt acht werknemers. De nv Maene Pianodistributie zorgt voor de verkoop van buffet-, vleugel- en digitale piano’s en heeft achttien mensen in dienst. Ten slotte is er de nv Maene Pianorent met één werknemer. De drie bedrijven waren in het boekjaar 1997 goed voor 117 miljoen frank omzet.

De Pianodistributie zorgt jaarlijks voor een verkoop van 450 nieuwe piano’s. Het gamma reikt van studiepiano’s tot vleugels voor sterpianisten. Maene verdeelt in België een tiental merken. Ook de topper Steinway heeft men in huis te Ruiselede. Samen met het Brusselse Hanlet is Maene de enige verkoper die in België Steinways mag commercialiseren. Maene Pianorent verhuurt instrumenten: zowel aan (startende) leerlingen, als aan grote concertzalen ( Muntschouwburg, Elisabethzaal). Ook opnamestudio’s huren materiaal bij Maene.

Maar het hart van zaakvoerder Chris Maene gaat duidelijk naar de bvba Maene-Doutreloigne. Deze tak zorgt voor de bouw van oude instrumenten. “Het gaat steeds om kopieën van historische instrumenten. De bouwwijze in het verleden was heel anders dan vandaag. Bovendien willen we de instrumenten laten klinken als toen.” Het oudste instrument is een Vlaams clavecimbel uit 1640. het volledige gamma reikt tot einde negentiende eeuw. Jaarlijks maakt de bvba tien instrumenten. Die werden onder meer geëxporteerd naar de conservatoria van Hongkong, New York, Perth en Sidney.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content