OUDE LIEFDE ROEST NIET

De sappige Vlaamse Brusselaar en “helaas 40-jarige” Edwin De Boeck is goed en wel terug op de studiedienst van de Kredietbank en dan nog wel als kersverse directeur. Zijn zijsprong eind ’94 naar de centrale directie particulieren en lokale ondernemingen van diezelfde bank waar hij meewerkte aan de marketing was dus tijdelijk. Studie is en blijft zijn voorliefde.

“Bij de Kredietbank heb ik dat sinds mijn aanwerving in ’85 nooit onder stoelen of banken gestoken. Maar mijn marketingfunctie heeft geen kwaad gedaan : je leert dat er meer nodig is dan koele, rationele analyse om mensen te motiveren.” De Boeck krijgt 45 mensen onder zijn bevoegdheid. Toen hij in ’85 bij de studiedienst begon, waren er dat nog meer dan 65. “Aan de basis hiervan lagen reorganisaties : zo ressorteert beleggingsadvies niet meer onder onze dienst,” zegt De Boeck, “en door procesverbeteringen konden we besparen op administratieve krachten.”

In ’81 studeerde De Boeck af als jurist en economist aan de KU Leuven, en begon dan aan het Hoger Instituut voor de Arbeid (Hiva), waar hij onderzoek deed naar tewerkstelling in de non-profitsector. Via het Hiva kwam hij terecht op het kabinet van Jean-Luc Dehaene (CVP), toen nog minister van Sociale Zaken en Institutionele Hervormingen. “Dat was de mooiste tijd van mijn leven,” zegt De Boeck. “Er heerste een gevoel van betrokkenheid en samenhorigheid. Het was begin ’84, de tijd van het Krokusplan, waarin beslist werd om gedurende 3 jaar indexsprongen te maken.” Van Dehaene heeft De Boeck nooit veel last gehad, integendeel. “Ik heb hem leren appreciëren. Het is een enorme werker, die heel vlug hoofd- en bijzaken kan onderscheiden. Als jonge mens kijk je weliswaar op tegen alles wat je overkomt, maar ik heb op het kabinet nooit het gevoel gehad niet geaccepteerd te worden.”

Toch koos De Boeck in ’85 voor de Kredietbank. “Ik zat eigenlijk in de politiek, en dat is niet op mijn lijf geschreven. Toch is de studiedienst van een bank niet zo’n ivoren toren als bijvoorbeeld een universiteit : je behandelt meer onderwerpen die politiek actueel zijn.”

De Boeck vond op de studiedienst van de Kredietbank niet alleen zijn roeping, maar leerde er ook zijn vrouw kennen. “Wij zijn dus een bankstel,” lacht De Boeck. “Intussen werkt zij bij KB Securities, de beursvennootschap van de Kredietbank.” De Boeck, die twee dochtertjes en één zoontje van respectievelijk vijf, drie en één jaar heeft “een hobby op zich” vindt steeds minder tijd om te sporten. Ooit was hij middenvelder bij de VVV Jette (Vlaamse Voetbalvereniging Jette), lid van het Katholiek Sportverbond. “We werden twee keer kampioen en eindigden in eerste afdeling. Intussen is onze ploeg doodgebloed, maar we hebben het toch vijftien jaar uitgehouden.”

EDWIN DE BOECK (KREDIETBANK) Op het kabinet van Jean-Luc Dehaene had hij de mooiste tijd van zijn leven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content