Opwaartse spiraal
Het Vlaamse Spiromatic groeide in drie decennia uit tot Belgisch marktleider inzake bakkerij- automatisering. Een gloednieuw O&O-centrum moet ook de internationale expansie waarborgen.
In het reusachtige atelier van de nv Spiromatic staan tientallen silo’s opeengepakt. Afgewerkte producten vinden er nog nauwelijks een plaatsje. Maar volgens algemeen directeur Dirk Dhont wordt het beter : “Na vier jaar vechten hebben we eindelijk vier hectare grond kunnen bijkopen. Volgend jaar breiden we het bedrijf met 2500 vierkante meter uit.”
De extra ruimte is noodzakelijk voor de kmo uit Nazareth die dit jaar met tachtig werknemers een omzet van 450 miljoen frank haalt. Spiromatic kent al jaren een constante groei, hoewel het niet echt een vaste-klantenlijst heeft. “In onze branche moeten we elk jaar van nul beginnen. Dagelijks staan we onder druk om goede cijfers te presenteren,” aldus Dhont. Voorlopig hoeft Spiromatic zich daarover evenwel geen zorgen te maken. Het bedrijf behoort wereldwijd tot de toptien in zijn marktsegment : volautomatische bulkbehandelingsinstallaties voor vaste producten, zoals poeders en granulaten. Spiromatic specialiseerde zich voornamelijk in apparatuur voor bakkerijen en automatische voederinstallaties voor varkens. “We leveren een afgewerkt product af en staan in voor zowel het ontwerp als de installatie,” zegt Dhont. “In België hebben we 95 % van de markt van industriële bakkerijen. We zorgen voor de menging van de losse grondstoffen in het kneedsysteem. Eigenlijk leren we de bakker al jaren hoe hij deeg van een constante kwaliteit moet maken.”
Diversificatie.
In 1967 start vader Adelin de nog steeds 100 %-familiezaak. Adelin Dhont begint met de productie van automatische veevoedersystemen. Later wordt gediversifieerd naar maalderijen en vervolgens naar voeding. Vandaag zijn de bakkerijen goed voor 80 % van de omzet, automatische installaties voor het voederen van varkens maken 20 %. Op de klantenlijst prijken onder meer Amylum, Beyers koffie, Havico, Vandekerkhove. Een flexibel transportsysteem via een metalen spiraal en silo’s uit glasvezelversterkte polyester maken de kracht van de producten van Spiromatic. “Met dit systeem zijn wij uniek in de wereld,” weet Dirk Dhont.
Jaarlijks fabriceert Spiromatic 200 kilometer metalen spiralen. Een flexibel transportsysteem schuift het product met een draaibeweging door de buis. Andere producenten gebruiken daarvoor lucht. Maar die veroorzaken uitstoot van stof, lawaai, geurhinder en statische elektriciteit. Bovendien verbruikt de spiraal volgens Dhont slechts één derde van de energie van een systeem met lucht.
Een andere troef van Spiromatic zijn de glasvezelversterkte polyestersilo’s. Ten opzichte van stalen silo’s bieden die heel wat voordelen. Dhont : “Silo’s uit glasvezelversterkte polyester geleiden 2000 keer trager dan metaal. Polyester is licht, flexibel en nagenoeg onbreekbaar. Een silo uit metaal daarentegen is strak en stram en vervormt bij een beweging.”
Onderzoek.
Alle producten van Spiromatic worden in Nazareth vervaardigd. De hoge graad van specialisatie van de werknemers compenseert de hoge loonkosten, beklemtoont Dirk Dhont. Toch vinden zowat de helft van alle Spiromatic-producten hun weg naar het buitenland. En dat cijfer zal in de toekomst nog worden opgedreven. Dhont : “In België zullen we het vooral moeten hebben van de optimalisering van bestaande installaties. In het buitenland liggen meer mogelijkheden.” Spiromatic heeft intussen eigen verkoopkantoren in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Tsjechië. Afgelopen zomer werd nog een kantoor geopend in Atlanta. De jongste broer Koen Dhont tast de Amerikaanse markt af. In nog andere landen Japan, Singapore of Suriname wordt met agenten gewerkt.
Vanaf december komt trouwens veel buitenlands volk over de werkvloer van Spiromatic in Nazareth. Want dan opent het 30 miljoen frank dure onderzoeks- en ontwikkelingscentrum. “Het wordt een 500 vierkante meter groot O&O-centrum voor bulkbehandeling,” klinkt Dirk Dhont trots. Het zal onder meer zijn uitgerust met een volautomatische kneedinstallatie en twee silo’s van elk 50 ton. “Klanten zullen bij ons aan oplossingen kunnen sleutelen en proeven doen. Een noodzaak, want in bedrijven kunnen we onze klanten nog nauwelijks toepassingen tonen. De schrik voor de concurrentie zit er te diep in.”
Subsidies, steun van de Vlaamse overheid kreeg Spiromatic niet. Ook al werd die aangevraagd. Brussel, Noord-Frankrijk, Wallonië hadden zich ongetwijfeld guller getoond, bedenkt Dirk Dhont.
WOR
DIRK DHONT (SPIROMATIC) In België hebben we 95 % van de markt van industriële bakkerijen. Eigenlijk leren we de bakker al jaren hoe hij deeg van een constante kwaliteit moet maken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier