Operatie mea culpa?
Smeets Securities wordt Delta Lloyd Securities en moet vliegensvlug overstappen van de zieltogende Euro.NM naar Euronext en Easdaq. Operatie mea culpa?
Een jaar geleden nog was Smeets Securities hét Belgische beurshuis dat op de beurs Euro.NM actief was. Het loodste ProLaser, Unitronics, MediVision en andere bedrijven naar deze relatief nieuwe beursvloer. Heel wat aandelen bereiken vandaag hun historische dieptepunt. Het handelsvolume is beschamend laag.
“Smeets trachtte in zijn eentje een markt te maken,” geeft Gert Van de Walle (38), de kersverse corporate finance-verantwoordelijke van het verleden maand herdoopte Delta Lloyd Securities, ruiterlijk toe. “Dat kan je niet volhouden. Vandaag hebben we een specifieke roeping binnen een gevestigde groep.”
Zwalpend schip
Delta Lloyd Nuts Ohra Verzekeringen bezit al twee jaar 100% van Smeets. Twee jaar lang was Smeets een zwalpend schip, waar iedereen aan de top zo’n beetje zijn zin deed. “Smeets bouwde te weinig op specialisaties die intern voor het grijpen lagen,” zegt Van de Walle. “De expertise van de researchafdeling werd bijvoorbeeld onvoldoende benut.”
De verpersoonlijking van het gebrek aan coherente strategie was Jean-Luc Amez, de voorganger van Van de Walle. Zonder acht te slaan op de kritiek van de eigen researchers, lanceerde Amez vrijwel op zijn eentje introducties op de Euro.NM. Bedrijven werden op de beurs gejaagd zonder dat eventuele alternatieven werden overwogen. “We hadden amper een keuze,” zegt de chief executive officer van een Israëlisch bedrijf dat vandaag op de Euro.NM kwakkelt. “Al gauw bleek dat er amper interesse bestond voor ons soort aandelen.” Een maand geleden vertrok Amez bij (toen nog) Smeets, “in alle vriendschap”, zegt de directie.
Delta Lloyd Securities concentreert zich voortaan op drie hoofdactiviteiten. Voor heel de Delta Lloyd Nuts Ohra Verzekeringsgroep is het verantwoordelijk voor private wealth management (vermogensbeheer en persoonlijke financiële planning), beursactiviteiten en research, en advies aan institutionele en corporate-klanten inzake Europese aandelen en afgeleide producten.
Delta Lloyd behoort op zijn beurt tot de grootste Britse verzekeraar CGNU Plc. Naast het hoofdhuis in Antwerpen heeft Delta Lloyd Securities ook kantoren in Veurne, Gent en Amsterdam. Er werken 130 medewerkers. Het balanstotaal bedraagt 7,9 miljard frank en het eigen vermogen 2,5 miljard frank.
In een perscommuniqué naar aanleiding van de herstructurering liet directievoorzitter Geoffroy Vermeire weten: “Corporate finance zal zijn actiedomein naar Euronext en Easdaq uitbreiden en het productengamma verbreden. De aanpak van deze activiteiten wordt ondersteund door een klantvriendelijke benadering.” Die opmerking heeft veel weg van een mea culpa.
Geen mooie praatjes
Het Antwerpse beurshuis blijft op zoek naar klanten om hen te helpen met de financiering van hun activiteiten. Maar in het huidige beursklimaat zou het voor middelgrote ondernemingen niet verstandig zijn om via een beursgang geld te verzamelen. Van de Walle onderzoekt voor hen alternatieven zoals een private plaatsing of de inschakeling van venture capitalists.
Ook bestaande klanten mogen er niet op rekenen zomaar op de beurs getild te worden. “We verkopen geen mooie praatjes aan onze klanten. Als we er fundamenteel van overtuigd zijn dat een beursoperatie niet kan, gaan we die niet organiseren omwille van de leuke commissies. Zo tast je je geloofwaardigheid aan,” verklaart Van de Walle.
Hij voelt meer voor venture capital. Risicokapitaal ophalen via een private plaatsing laat meer tijd en ruimte over voor de groei van de projecten. Een bijkomend voordeel is dat er op die manier externe knowhow van de eigen sector of van algemeen management wordt ingebracht. Dat kan de groei en de positionering van de onderneming alleen maar ten goede komen.
Het Antwerpse beurshuis blijft zich ook positioneren als broker, met een specialisatie in Europese beurzen en toegang tot alle markten. De Britse grootmoeder CGNU (beheerd vermogen: 14.500 miljard frank) is wereldwijd actief via haar institutionele belegger Morley. Van de Walle: “We hebben vanuit Antwerpen echt niet de pretentie om topjongens als Merrill Lynch te beconcurreren. Als we al enkele procentjes van de totale beursoperaties van CGNU kunnen waarmaken, betekent daat al een serieuze sprong voor ons.”
hans brockmans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier