Opbouw Cameco, afbouw Potash

Nu de inauguratie van Donald Trump met rasse schreden nadert, groeit het besef op de beurzen dat de nieuwe Amerikaanse president nog alles te bewijzen heeft en dat hij geen rimpelloos en vlekkeloos parcours zal lopen. Daardoor hebben heel wat investeerders een deel van de fraaie winsten van de afgelopen weken en maanden verzilverd.

Afbouw Potash

De aandeelhouders van PotashCorp en Agrium keurden in november met een overweldigende meerderheid de fusie tussen beide Canadese meststoffenbedrijven goed. Het is een fusie van gelijken, waarbij de Potash-aandeelhouders per Potash-aandeel 0,4 aandeel in de fusievennootschap krijgen en de Agrium-aandeelhouders per Agrium-aandeel 2,23 aandeel. Omgerekend komt dat voor de aandeelhouders van Potash neer op 52 procent en voor die van Agrium op 48 procent van de fusievennootschap. Het hoeft geen betoog dat de fusie is ingegeven door de 500 miljoen dollar aan jaarlijkse kostenbesparingen die kunnen worden gerealiseerd. Die besparingen, die twee jaar na de fusie moeten worden gehaald, krikken de gezamenlijke ondernemingswaarde (nu 36 miljard dollar) theoretisch op met 20 procent.

We hadden natuurlijk liever gezien dat PotashCorp tegen een veel hogere beurskoers in een overname of een fusie betrokken raakte. Maar de fusie zal de inkomstenstroom minder variabel maken, zonder het forse opwaartse potentieel van de potashafdeling te verliezen bij de volgende opwaartse prijzencyclus.

Een heikel punt blijft wel hoe de Belgische fiscus de afwikkeling van de fusie zal beoordelen, al dan niet als uitkering en dus met toepassing van roerende voorheffing. Wij vrezen voor zo’n scenario. Dat is na het koersherstel van de voorbije maanden de aanleiding om het advies te verlagen naar houden/afwachten (rating 2B). We verkopen een deel van de zware positie in de voorbeeldportefeuille.

Nieuwkomer Cameco

De andere reden voor de gedeeltelijke verkoop is dat we slechts een beperkte kaspositie hebben en dat we via een ander Canadees bedrijf, Cameco, in uranium willen beleggen. We vergelijken de situatie van de uraniumsector met die van de goudmijnaandelen twaalf maanden geleden. Het sentiment was uitermate negatief eind vorig jaar en de koersen zaten dicht bij of op absolute dieptepunten. Cameco heeft de omvang en de financiële middelen om de crisis in de uraniumsector te overleven. Met een rendement van 3 procent is het aandeel tegen iets meer dan 1 keer de boekwaarde goedkoop. Bovendien zijn er in de sector maar weinig alternatieven met een voldoende hoge liquiditeit beschikbaar. Houd wel rekening met een bovengemiddelde volatiliteit. Onlangs is het aandeel al opgeveerd, maar er is nog voldoende potentieel voor de rest van 2017.

Cameco is de grootste beursgenoteerde producent van uranium (kernbrandstof) ter wereld. De groep staat in voor ongeveer 18 procent van de mondiale output. Cameco bezit mijnen in Canada, de Verenigde Staten en Kazachstan (in een joint venture).

Overlever

De prijs van een pond uranium (spotprice) dook vorig najaar naar minder dan 18 dollar, het laagste niveau sinds 2003. In 2007 werd voor dezelfde hoeveelheid nog bijna 140 dollar betaald. Voor de kernramp in Fukushima in 2011 werd kernbrandstof nog tegen 70 dollar verhandeld. De oorzaken van die forse prijsdaling zijn het overaanbod en de hoge voorraden. Het overaanbod is het gevolg van de sluiting van de Japanse kerncentrales, terwijl ook een aantal belangrijke afnemers van kernbrandstof (onder meer Duitsland) heeft beslist kernenergie vaarwel te zeggen of de afhankelijkheid ervan te verminderen.

Cameco deed het in verhouding niet eens zo slecht, omdat het het overgrote deel van zijn omzet haalt uit afnamecontracten die over meerdere jaren lopen. Die zijn gebaseerd op een contractprijs, die een jaar geleden nog 45 dollar bedroeg. In het vierde kwartaal is de contractprijs wel onder 35 dollar gedaald. De meeste afnamecontracten van Cameco lopen tot 2018.

Het aandeel van Cameco daalde in het najaar naar het laagste niveau sinds 2004. Na de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten zette de energiesector een herstelbeweging in, waarvan ook uranium kon profiteren. De prijs is intussen hersteld tot 22 dollar. We zien verdere herstelkansen en leggen een aankooplimiet voor Cameco (rating 1C).

Al verschenen op insidebeleggen.be op 17 januari

DE SITUATIE VAN DE URANIUMSECTOR IS VERGELIJKBAAR MET DIE VAN DE GOUDMIJNAANDELEN TWAALF MAANDEN GELEDEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content