Op zoek naar nieuw geld

Vorige zomer kreeg het Leuvense bedrijf Qmedit 750.000 euro bij elkaar om te starten als spin-off van de KU Leuven. De groei van de medische projectsoftware liep wat vertraging op.

I vo Vandeweerd, chief executive officer (CEO) van Qmedit, stond begin jaren negentig mee aan de wieg van Easics. Toen het Amerikaanse TranSwitch daar in mei 2000 zo’n 20 miljoen dollar voor op tafel legde, besloot hij zijn centen als een minidurfkapitalist te investeren. “Het plan was om mijn middelen in een stuk of tien nieuwe projecten te investeren,” zegt hij. “Ik was ervan overtuigd dat daarvan dan wel een of twee weer succes zouden hebben. Maar ik moet bekennen dat ik nog maar aan twee investeringen ben geraakt. Qmedit en OMP, een pril bedrijfje dat elektronica voor antennes maakt.”

Qmedit slorpt meer van zijn tijd op dan gepland. “We willen een softwareproduct maken dat de processen rond patiënten en ziekenhuizen verbetert. Het voorbije jaar stond volledig in het teken van de ontwikkeling van onze software.” Qmedit richt zich in de eerste plaats op de wereld van de ziekenhuizen. Vroeger waren dat een soort doorgeefluiken waar nauwkeurig alle prestaties werden bijgehouden. De ziekteverzekering betaalde achteraf die prestaties terug. Tegenwoordig is de financiering van ziekenhuizen ingewikkelder en neemt het belang van budget-enveloppes per aandoening toe. Het gevolg is dat een ziekenhuis wel weet hoeveel het zal krijgen voor pakweg een blindedarmontsteking, maar niet welke onderzoeken zullen gebeuren en hoeveel het dus zal uitgeven. Het managen van efficiëntie wordt met andere woorden steeds belangrijker. Vandeweerd: “De gezondheidszorg wordt steeds gespecialiseerder. Wij kunnen via onze software de communicatie en op die manier ook de efficiëntie verbeteren.”

Als kleine Belgische start-up overleven in de lokale markt is onmogelijk. Er zijn nu eenmaal maar tachtig ziekenhuizen in ons land. Daarom mikt Qmedit op Europa. In dat verband zoekt het samenwerkingsverbanden met bestaande spelers als Cegeka en Oracle, die met complementaire producten de medische markt proberen te bespelen. Die partnerships zijn nog niet helemaal rond, maar het is duidelijk dat Qmedit voor een Europese strategie afhangt van dergelijke overeenkomsten.

Het Gemmafrisius-fonds, de KU Leuven en enkele privé-personen verdelen nog altijd de aandelen. Een nieuweling onder de privé-aandeelhouders is Jean Verstraeten, die enkele jaren geleden zijn softwarebedrijf Quadrat nog aan Agfa verkocht. Voorlopig telt Qmedit nog maar zes werknemers. Dat heeft te maken met het mislopen van een IWT-subsidie van 2 miljoen euro over twee jaar. “We waren er allemaal van overtuigd dat we een goed project indienden, maar uiteindelijk waren er dit jaar meer aanvragen dan budgetten en vielen we uit de boot. Daarom moeten we ons businessplan enigszins aanpassen. De strategie van snel door te groeien naar een Europees niveau loopt vertraging op en we moeten onze groei ook meer zelf financieren. Daarom wil Qmedit voor eind dit jaar een kapitaalverhoging doen. We mikken daarbij op een 400.000 euro.”

R.B.

Nog voor het eind van het jaar willen we een kapitaalverhoging van 400.000 euro doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content