Op zoek naar dividendkampioenen
Heel wat Belgische beursgenoteerde bedrijven delen hun winsten ruimschoots met de aandeelhouders. Welke ondernemingen neemt u best in uw selectie op? En welke laat u best links liggen?
Talrijke Belgische beursgenoteerde ondernemingen leggen dit jaar hun aandeelhouders in de watten. Zo zullen onze nationale beursgenoteerde bedrijven dit jaar meer dan 6,5 miljard euro van hun winsten uitkeren. Een recordbedrag en een reuzensprong in vergelijking met vorig jaar, toen net geen 5 miljard euro werd uitgekeerd. Hiermee scheert België op internationaal vlak heel hoge toppen.
Het populaire dividendenfenomeen heeft ook voor vernieuwing gezorgd. Zo zijn het niet alleen de traditionele financiële aandelen en de zuivere nutsbedrijven zoals de Electrabels van deze wereld die hun winsten royaal uitkeren, maar ook – en dat is nieuw – een aantal groeibedrijven en telecomondernemingen. Die laatste hebben zelfs een spectaculaire metamorfose achter de rug en groeiden van zwaarbeladen schuldrijke groeiers tot ware cashmachines, en dat in amper een paar jaar tijd. Behalve het meest ‘traditionele en conservatieve’ Belgacom (zie kader) keert nu ook Mobistar een deel van de winsten uit, zodat nu al de Bel19-bedrijven een dividend uitkeren.
Die ommekeer wordt gesmaakt, want in plaats van de overtollige liquiditeiten in ‘onzekere’ groei te investeren, beloont men nu ook de trouwe aandeelhouder. Een royaal dividend werkt immers koersondersteunend en een aantal ondernemingen speelt daar handig op in door de uitbe-talingsfrequentie te verhogen. Zo besloten Fortis en WDP om vanaf nu ook – net als Solvay en Solvac het al jaren doen – een interimdividend uit te keren.
Welke aandelen komen niet in aanmerking?
Ondanks de gerealiseerde monsterwinsten keert een aantal bedrijven minder of geen dividend uit. Voor een aantal is dat een weloverwogen strategie, maar voor andere is het niets meer dan het logische gevolg van het operationele falen. Tijdelijk of niet, dat is uiteraard de hamvraag.
Resilux. De fabrikant van PET-voorvormen voor de drankenindustrie is ongetwijfeld een van de grootste teleurstellingen van het boekjaar 2004. Vorig jaar dachten wij nog dat Resilux een van de weinige groeibedrijven was die het dividend voor de volgende jaren fors konden optrekken. De realiteit is anders en harder, want behalve een nettoverlies van 3,7 miljoen euro schrapte het bedrijf uit Wetteren voor het eerst sinds de beursintroductie resoluut het dividend. Vooral de Duitse markt blijft zorgen baren, zodat ook 2005 niets meer dan een overgangsjaar wordt. Wie graag rendementsaandelen koopt, kan Resilux best nog een poosje mijden.
Spector. Deze dorpsgenoot van Resilux heeft eveneens een annus horribilis achter de rug. Behalve een fors nettoverlies van 4,9 miljoen euro torst Spector liefst 95 miljoen euro schulden. Vermoedelijk zal de groep in die omstandigheden niet snel de uitkering van een dividend hervatten. De foto- en retailgroep heeft met de teruggang van de analoge fotografie en de behoefte aan kapitaalversterking immers andere katten te geselen. Geen rendementswaarde dus!
Telindus. De netwerkspecialist probeert al vier jaar uit de rode cijfers te komen. Vorig boekjaar lukte het weer nipt niet en werd het dividend onverbiddelijk geschrapt. Het management was zich echter heel goed bewust van die onpo-pulaire maatregel. Om de onsmakelijke pil te vergulden, werd meer dan 8 % van de eigen aandelen in bezit vernietigd. Vanaf volgend jaar zou een bescheiden dividend weer kunnen worden uitgekeerd, maar een volwaardig rendementsaandeel is Telindus niet.
Option. De specialist in pc-kaarten voor mobiel dataverkeer Option heeft al sinds een tweetal jaren de wind weer in de zeilen. Maar ondanks het mooie weer zit Option nog met een pak overgedragen verliezen opgezadeld en die moeten eerst weggewerkt worden voor er een coupon kan worden uitgekeerd. Vanaf het boekjaar 2006 behoort dat tot de mogelijkheden, aldus Jan Callewaert, de gedelegeerd bestuurder van Option, tijdens de laatste algemene vergadering.
Punch. Met de technologiegroep Punch gaat het voortreffelijk. De winsten vloeien echter niet naar de aandeelhouders, maar moeten de groeiambities van de onderneming financieren. De toekomst moet/zal uitwijzen of het wel de juiste strategie was.
Welke aandelen verdienen extra aandacht?
Sommige bedrijven hebben een moeilijke eeuwwisseling achter de rug en betaalden tot op heden amper een dividend of zelfs helemaal geen dividend uit. Maar na een geslaagde turnaround (ommekeer) zijn ze weer in staat om met een mooi dividend uit te pakken. De volgende bedrijven verdienen een eervolle vermelding.
Quick. (+400 %) De uitbater van hamburgerrestaurants heeft een zware, maar geslaagde herstructurering achter de rug. Al de activiteiten in alle landen waar Quick aanwezig is, gingen erop vooruit. Quick heeft duidelijk komaf gemaakt met de groeiallures en maakt werk van aandeelhouderswaarde. Die nieuwe dividendpolitiek kan een poosje aanhouden.
Kinepolis. (+141 %) Valt best te vergelijken met Quick. Ook hier is er geen sprake meer van avonturen, maar van realistische vooruitzichten. De focus op winstgevendheid is koren op de molen voor de dividendontwikkeling. Het dividend zal waarschijnlijk in de loop der jaren nog gevoelig opgetrokken worden.
Gimv. (+123 %) De Vlaamse investeringsmaatschappij maakte schoon schip en verkocht grotendeels de beursgenoteerde ondernemingen. Dankzij de verkoop van Barco-aandelen en pvc-dochter Gealan werd zelfs een recordwinst van 272,5 miljoen euro gerealiseerd en was er ruimte om het dividend fors op te trekken. Vooral de Vlaamse regering, die voorlopig 70 % van de aandelen bezit, mag in de handen wrijven.
Keytrade Bank. (+126 %) Het gaat beter met de beurs en de particuliere belegger komt stilaan terug naar de beursvloer. Daardoor stegen de internetorders, wat in een forse winstverhoging voor Keytrade resulteerde. Voldoende om het dividend fors op te trekken.
CFE. (+98 %) Het gaat beter met bouwgroep CFE, die vorig jaar het dividend nog bijna halveerde. De nettowinst ging 20 % achteruit in vergelijking met vorig jaar, maar toen werden uitzonderlijke winsten geboekt. Aangezien het orderboekje goed gevuld is, verwachten we ook voor het boekjaar 2005 een aantrekkelijk dividend.
Welke aandelen zijn slachtoffer van een appelflauwte?
Niet elk bedrijf kan het dividend optrekken. Jammer, maar toch een belangrijke factor. Net nu het dividend zo belangrijk lijkt te zijn, heeft een aantal bedrijven zelfs onvoldoende kracht over om die extra inspanning te leveren. Een tijdelijk fenomeen, of is er meer aan de hand? We onderzochten het voor een aantal bedrijven.
Deceuninck. Door de stijging van de grondstoffenprijzen en investeringskosten zag Deceuninck de winst fors terugvallen. De prijs van pvc steeg tussen begin 2004 en 2005 met maar liefst 30 %. Het heikele punt is dat deze pvc-producent die prijzen niet onmiddellijk aan de klant kan doorrekenen. Een ernstige factor, aangezien voor het eerst sinds de beursintroductie het dividend niet wordt verhoogd. Dit jaar kan nog zwaar worden, aangezien gedelegeerd bestuurder Clement De Meersman geen vermindering van de druk op de grondstoffenprijzen verwacht.
Picanol. Naast de commotie rond de vergoedingen van ex-topman Jan Coene, kampte de weefgetouwenproducent met operationele problemen. De extreme cycliciteit van die activiteit heeft roet in het eten gegooid. De euforie was na de winstexplosie in 2003 van korte duur. De blijkbaar heel geduldige beleggers, die in het potentieel van Picanol bleven geloven, worden nogmaals in de steek gelaten. Het nettodividend wordt van 0,24 euro naar 0,19 euro gebracht. Opmerkelijk toch dat een echte correctie achterbleef, want we zien het tij niet onmiddellijk spectaculair keren.
Intervest Offices. Deze dividendverlaging hadden we al vorig jaar zien aankomen. Door de grote leegstand van de gebouwen kon de winst niets anders dan onder druk komen. En aangezien de uitkeringsgraad vorig jaar al meer dan 100 % bedroeg, was een lager maar nog steeds interessant dividend een logische beweging. Ook dit jaar wordt het een uitdaging om het dividend op hetzelfde niveau te houden.
Alain Deneef, Danny Reweghs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier